Történelemportál

A Székely Hadosztály története – könyvbemutató Nagyváradon és Köröstárkányban

Rovatok: Előadás

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében, március 24-én, szombaton 18 órától, Nagyváradon, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban (Ezredévi emléktér / P-ta Libertatii 40. szám) mutatják be A Székely Hadosztály története című könyvet. Az eseményen jelen lesz a kötet két szerzője, Gottfried Barna és Nagy Szabolcs levéltárosok, történészek, valamint Illésfalvi Péter hadtörténész.

A hiánypótló kötet elsőként mutatja be az Erdély védelmére szervezett egység történetét. A könyv ezen kívül újabb forrásokat közöl az 1919-es köröstárkányi magyarellenes román mészárlásról is.

Elfeledett arcok és történetek tárulnak elénk e könyv lapjain. Krónikásai egy olyan kornak, amelynek változásai máig ható traumát okoztak a nemzet életében. A szereplők és az események mégis olyan egyetemes értékeket hordoznak, amelyek átívelnek téren és időn: az élni akarás, a küzdeni tudás és a lehetetlen legyőzésébe vetett hit kincsét. Példát adtak hazaszeretetből és elszántságból, erkölcsi táptalajt nyújtottak mindazoknak, akik nem nyugodtak bele a megváltoztathatatlanba.

A könyv immár éppúgy megkerülhetetlen azok számára, akik 1918/19 vérzivataros hónapjait alaposabban is meg akarják ismerni, mint azoknak, akik a magyar katonai helytállás egy kevéssé ismert fejezetéről szeretnének bővebbet megtudni.

Vasárnap, március 25-én, a 10 órakor kezdődő istentisztelet után Köröstárkányban is bemutatják a kötetet.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!