Történelemportál

Doni megemlékezések és emléktúra Maros megyében

Rovatok: Emlékezet

A történelmünk egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyari offenzíva 69. évfordulójára emlékezve az EMKE Maros megyei szervezete, együttműködve a Turul Kutatócsoporttal és a Backamadarasi Református Egyházközséggel, január 21–22-én megemlékezéseket és emléktúrát szervez.

kattintson a nagyobb képért

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete tíz évvel ezelőtt indítványozta, hogy hosszú évtizedek kényszerhallgatását követően emlékezzünk meg történelmünk egyik legtragikusabb eseményére, a második világháborúban a Don-kanyarba kivezényelt és többnyire elpusztult 2. hadseregre, a doni áldozatokra. A történelmi egyházak és egyes civil szervezetek képviselőiből Marosvásárhelyen emlékbizottság alakult, amely felvállalta egy emlékmű felállítását, kutatómunka beindítását, a túlélők felkutatását, kiállítások megszervezését, valamint a januári megemlékezések megtartását.

A kutatómunka eredményeképpen sikerült összeállítani egy 577 személyből álló listát mindazokról, akik Maros megyéből kerültek ki a Don-kanyarba, és ott meghaltak, eltűntek vagy megsebesültek. Marosvásárhely mellett (83 személy) 125 Maros megyei település érintett. A marosvásárhelyi, Maros megyei, erdélyi magyar, zsidó, román, cigány áldozatok emlékére állítottuk fel 2005-ben a doni emlékművet, Bocskay Vince szobrászművész alkotását. Azóta minden év januárjában, a római katolikus temetőben levő emlékműnél elhelyeztük a kegyelet virágait, koszorúját.

A két napos eseménysorozat első napján, január 21-én Marosvásárhelyen a római katolikus temetőben, január 22-én pedig Backamadarason emlékeznek meg a civil szervezetek és a történelmi egyházak az elesett honvédekre a backamadarasi református templomban.

A megemlékezések mellett, a Turul Hagyományőrző Csoport kezdeményezéséből idén egy emléktúrát is szerveznek a maros megyei hagyományőrző csoportok, melyen a résztvevők többek között második világháborús hagyományőrző egyenruhákban, Marosvásárhely–Backamadaras útvonalon vonulva, a magyar hadsereg téli meneteléseit idézik a második világháborús frontok hómezőin, ezzel is emlékezve a zord körülmények között elesett honvédekre.

A részletes program itt olvasható.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!