Történelemportál

„Senki nem tölt be szebben földi célt, mint ki holtával Hazájának élt”

Rovatok: Emlékezet

A hősi halált halt honvédek emlékének megőrzése és hadisírjaik, végső nyughelyük bemutatása a célja a magyar Honvédelmi Minisztérium új honlapjának.

December eleje óta érhető el a hadisir.hu című honlap, amelyet azzal a céllal indított a tárca, hogy a társadalom figyelmét felkeltse a hadisírgondozás nemes ügye iránt és a hősi halottak hozzátartozói a világháló segítségével is információhoz jussanak a háborúban elesett családtagjukról. Ehhez nyújt segítséget a honlap keresőfelülete, amely jelenleg a második világháború keleti hadműveleti területén és a történelmi Magyarország területén elesett katonáink adatait tartalmazza. Az adatbázisban több mint 70 000 hősi halottunk adata található meg, amely korabeli nyilvántartásokra épül.

Az oldal különlegessége, hogy az adatsorok mellett feltűnnek – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében található – korabeli veszteségi kartonok is, amelyeket a háború alatt a HM 22. (veszteségi) osztálya állított ki az elesett személyről, alakulatának jelentése alapján. A karton első oldalán olvashatóak a személyes és a katonai adatok, valamint a veszteség jellege, ideje és az eltemetés helye, időpontja. A karton hátoldalán megtaláljuk a halálozás okát, néha fásult szűkszavúsággal (pl. fejlövés, aknarobbanás) más esetben szívbemarkoló alapossággal két, három mondatban kifejtve.

A veszteségi kartonokon túlmenően, azokat a gránittáblákat is megtekinthetjük az oldalon, amelyek az egykori doni hadműveleti területen létesített rudkinoi II. Magyar Központi Katonai Temetőben lettek elhelyezve. A katonatemetőbe tíz év alatt több mint 19 000 hősi halottunk áttemetésére került sor, amiből a kutatások alapján mintegy 12 000 elesett nevét sikerült beazonosítani. A keresőben az adott személy adatai mellett az a tábla látható, amelyre az eredeti eltemetés helyét, nevét, rendfokozatát születési és halálozási idejét felvésték. A „Don-kanyarban” elvégzett évtizedes munka eredményéről, így ezentúl nem csak az oda zarándoklók, hanem a széles közvélemény is értesülhet.

1938-tól a második világháború befejezéséig mintegy 10 000 olyan hősi halált halt katonánk volt, akinek részére posztumusz kitüntetést adományoztak. Az adatbázisban ezek mindegyikénél megjelenik a kapott kitüntetés képe.

A minisztérium hadisírgondozó osztálya felelős a honlap tartalmának fejlesztésért, amelyet folyamatosan bővítenek, így a második világháborúban elesett honvédek adatai mellé még több veszteségi dokumentum vagy sírhely fotó feltöltését tervezik. A rendelkezésre álló levéltári források lehetősége szerint, az első világháborúban elesett katonáink adatai is megtalálhatóak lesznek a honlapon. A kutatást és az adatbázis építését nehezíti, hogy a Magyarországon is rendelkezésre álló első világháborús veszteségi nyilvántartásokat az 1950-es években megsemmisítették, így azok csak a bécsi Hadilevéltárban érhetőek el.

Az oldal felhívása szerint várják azok jelentkezését, akiknek a hozzátartozója hősi halált halt az első vagy a második világháborúban és rendelkeznek az illetőről fényképpel. A hadisírgondozó osztály tervei szerint a megküldött fotókat a Hősök arcképcsarnoka menühöz töltik majd fel.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!