Történelemportál

Szakály Sándor a Honvéd Hagyományőrző Egyesület új elnöke

Rovatok: Tallózó

Rendkívüli küldöttgyűlésén választotta elnökévé dr. Szakály Sándor történészt a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) december 1-jén. Az eseményen részt vett dr. Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, illetve dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is.

A küldöttgyűlésre az eddigi elnök, Butka Gusztáv nyugállományú mérnök ezredes tisztségéről történt lemondása miatt került sor. A lemondott elnököt a megjelent küldöttek egyidejűleg a HOHE tiszteletbeli elnökévé választották, és megemlékeztek eredményekben gazdag tevékenységéről.

Rövid köszöntője elején Szarka Gábor tolmácsolta a megjelenteknek Hende Csaba honvédelmi miniszter üdvözletét, és emlékeztetett: a HOHE a hagyományőrzés újraélesztésének élharcosa volt a rendszerváltás időszakában. A szervezet azóta is a nagy elődök nyomán haladva tartja a zászlót – emelte ki a kabinetfőnök. Sok sikert kívánt a HOHE munkájához, és kifejezte abbéli reményét, hogy az új elnök is továbbviszi majd e hagyományokat. Szarka Gábor elmondta a jelenlévőknek, hogy a hagyományőrzéshez kapcsolódó tárcaszintű szervezeti rendszer november közepétől megváltozott. A korábbi HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal kettévált, és az így létrejött HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály a miniszteri kabinet alárendeltségében működik tovább. A kabinetfőnök biztosította a szervezet tagjait, hogy ajtaja mindig nyitva áll előttük, és az új elnök, illetve a HOHE a lehetőségeknek megfelelően továbbra is minden támogatást megkap majd a minisztériumtól.

A küldöttek ezt követően szavaztak az új elnök személyéről. A szavazáson Szakály Sándor történészt 33 igen szavazattal, azaz egyhangúlag választották meg a HOHE új elnökének. Beszédében megköszönte a bizalmat, és ígéretet tett arra, hogy minden erejével igyekszik majd megszolgálni azt. Rövid méltatásában Boross Péter többször is hangsúlyozta a megjelenteknek: a lehető legmegfelelőbb elnököt választották a szervezet élére.

Szakály Sándor a honvedelem.hu kérdésére elmondta: amikor a HOHE-t 1990-ben – még a néhai Kéri Kálmán vezetésével – létrehozták, a magyar történelmi múlt és a katonai hagyományok ápolása, megismertetése volt a szervezet célja, és e törekvéseket ő is mindenképpen megpróbálja majd átültetni a gyakorlatba. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megismertessék a honvédelem ügyét a fiatalabb, így például általános iskolás, középiskolás korosztály tagjaival. Mint mondta, mindenképpen üdvösnek tartaná, ha a létező hagyományőrző szervezetek szorosabb együttműködésben dolgoznának egymással a jövőben.

Ami a szervezet és a honvédelmi tárca viszonyát illeti, Szakály Sándor kiemelte: a minisztérium korábban is mindig támogatta a HOHE-t, a szervezet pedig messzemenően azonosul mindazon célokkal és elképzelésekkel, amelyek a honvédelmi vezetés részéről a hagyományok, a nemzeti-katonai tradíciók, a katonai múlt ápolása terén megfogalmazódtak.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!