Történelemportál

Megroggyantak a pécsváradi kolostorvár falai

Rovatok: Műemlék

Rendkívül instabillá váltak a pécsváradi kolostorvár falai: a délnyugati sarok akár le is omolhat, ha nem erősítik meg a bástya felfalazásával – írja a műemlékem.hu magazin.

„Nemrégiben kezdtük el a részleges, egyelőre szondázó feltárást a pécsváradi kolostorvár belső udvarán. Nyitottunk egy szelvényt a nyugati fal mentén, amelyben több mint háromméteres mélységben értük el az udvar ezen részének középkori járószintjét. A feltöltés legalján 12-13. századi kerámia-, illetve egy freskó töredékeire bukkantunk. Hogy ez utóbbi milyen épülethez tartozhatott, még további kutatást igényel” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Gáti Csilla, feltárásvezető régész. Hozzátette: nyitottak egy másik szelvényt is a délnyugati sarkon, itt azonban a várfal állapota miatt fel kellett függeszteniük a munkát.

A kolostorvár nagy feltárása (amely azonban nem terjedt ki a terület egészére), 1987-ben ért véget. Ezt követték a helyreállítások, amelyek az ezredfordulóig tartottak. Azóta azonban viszonylag kevés gondot fordítottak az állagmegóvásra és a bemutatásra is, annyira, hogy az önkormányzat nemrégiben vissza is vette a korábbi üzemeltetőtől a vagyonkezelési jogot. Mint a műemlékem.hu magazinban is beszámoltunk róla, az egykori bencés apátság alapításának ezredik évfordulójára a műemlékegyüttes teljes megújítását tervezik.

„2002-ben, majd 2004-2005-ben is sikerült kisebb feltárásokat folytatnunk a területen, amelyek részben átértelmezték a korábbi ásatások eredményeit” – jelentette ki portálunknak Bodó Balázs régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa. „Megkutattuk az altemplom nyugati végét, valamint egy kisebb területet az udvaron is. Ezek a feltárások, valamint a most folytatott kutatások eredményei arra mutatnak, hogy szükség volna egy átfogó feltárásra is a teljes területen.”

A feltárásra azonban addig aligha keríthetnek sort, míg nem erősítik meg a várfalakat, különösen a délnyugati sarokban, ahol már néhány éve kidőlt a fal egy szakasza. A lyuk most is ott éktelenkedik, ám alatta elkészült már a hajdani bástya alapjainak a visszafalazása. A tervek szerint ezt egészen a falkoronáig megmagasítják, ami nem csak a várfal eredeti arculatát adja majd vissza, de megszünteti a mostani balesetveszélyt is. A várudvari feltárások folytatására addig sajnos várni kell.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!