Történelemportál

Freskórekonstrukciók Aquincumban

Rovatok: Régészet

Folyik a festőház építése az Aquincumi Múzeum területén – az épület szinte készen áll, már a freskórekonstrukciók készülnek. A műemlékem.hu magazin beszámolója.

„Nagyon fontos a múzeum számára ez a rekonstrukció, hiszen végre valódi térélményt adhatunk a látogatónknak” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Lengyelné Kurucz Katalin, az Aquincumi Múzeum közönségkapcsolati vezetője. Hozzátette: a körülbelül 100 négyzetméternyi alapterületű, földszintes, kisebb helyiségekre tagolt épület nem a fényűző Rómát, hanem a 2-3. századi középosztály mindennapi életét idézi majd meg, korabeli bútorokkal, eszközökkel, használati tárgyakkal berendezve.

A fachwerk technológiával készült épület talán furcsa lehet a látogatóknak, hiszen a római építészetből elsősorban a grandiózusabb középületek közismertek, vagyis a különböző szentélyek, fürdők, amfiteátrumok. A területen feltárt leletek azonban azt bizonyították, hogy az aquincumi polgárvárosban állt egykori épület – s nyilván a körülötte lévők is – ezzel a módszerrel, vagyis faváz alkalmazásával készült. Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért voltak olyan gyakoriak az átépítések a polgárváros déli területén (a szeptemberben a mostani beruházás környezetében folytatott feltárások is több mint egyméteres római kori feltöltést mutattak ki) – a kevéssé időtálló épületeket szinte minden emberöltőben meg kellett újítani.

„Az úgynevezett festőház, amely nem a gazdája, hanem a kifestései miatt kapta ezt a nevet, valószínűleg egy teljesen átlagos lakóház volt a területen. Mivel mozaikpadlóra utaló nyomokat nem találtak a régészek, ezért nem is lesz benne mozaik. A vonzerejét a kifestése jelenti, amelynek mintáit sikerült a maradványok alapján rekonstruálni” – tette hozzá Kurucz Katalin.

Jelenleg ezeket a freskókat rekonstruálják a restaurátorok az eredeti töredékek alapján. Ugyanazokat az alapszínekkel dolgoznak, mint a majd’ 1800 évvel ezelőtti, egyes szakértők szerint az Itáliai-félszigetről származó mesterek. Az eredeti kifestés nívója alapján ugyanis feltételezhető, hogy egy „utazó brigád” műve volt ház kifestése, esetleg olyan provinciabeli mesteré, aki közvetlenül római művésztől tanult.

A freskóház rekonstrukciójára a Közép-Magyarországi Operatív Programban elnyert pályázat, a Pannonia Provincia Program, vagyis a múzeum turisztikai célú, látogatóbarát fejlesztésére keretében kerül sor. A többi elemmel, vagyis a rekonstruált városfallal, a virtuális élménytérrel és a mitológiai játszótérrel együtt 2012 tavaszától láthatják majd a látogatók.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!