Történelemportál

Fejtörést okoznak a határon túli műemlékek

Rovatok: Tallózó

Kvízzel bővült a műemlékem.hu Határeset-programja: bárki próbát tehet, hogy mennyit tud a Kárpát-medencei épített örökség történetéről, sorsáról.

A fejtörő kérdések nem kifejezetten az építészettörténetre vonatkoznak – bár akad olyan is –, hanem elsősorban történelmi-, művészettörténeti érdekességeket villantanak fel. Valamennyi kérdés pusztán a Határeset adatlapjait ismerve megválaszolható, vagyis még a műemlékvédelmi szakemberek sincsenek előnyben a laikus, ám a Határesetet gyakran olvasgató játékosokkal szemben.

A játékos egyébként nem a többiekkel, hanem saját magával kel szellemi birokra, hiszen a tíz kvízkérdés megválaszolása után újabb tízes adagot kérhet, hogy felülmúlja előző teljesítményét. Jelenleg négy teljes kvízre elegendő kérdés van a rendszerben, ám a kvízek újra is játszhatók, s a program véletlenszerű sorrendben, összeállításban adagolja a kérdéseket. Az elkövetkező hetekben pedig új kérdésekkel bővítik a kvíz adatbázisát.

A kvízzel az a műemlékem.hu célja, hogy megmutassák, mennyi érdekességet rejtenek a „száraz” objektum-adatlapok, s hogy ezek az épületek (s persze a történetük) mennyire elválaszthatatlan részei a magyar és a közös Kárpát-medencei történelemnek, épített és szellemi örökségnek. És persze aki játszik, szórakozva tehet szert új ismeretekre.

A Határeset-kvíz szabályzata, majd belépés a játékba

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!