Történelemportál

A Székely Hadosztály története – könyvbemutató a veszprémi levéltárban

Rovatok: Előadás

A Székely Hadosztály történetét ismertető kötetet november 28-án mutatták be a Veszprém Megyei Levéltárban a könyv szerzői Raffay Ernő történész közreműködésével. A Székely Hadosztály név arra a katonai egységre vonatkozik, amelyet 1918-ban hoztak létre az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként. A szerzők kutatásának apropóját az adta, hogy a parancsnok hagyatékát a veszprémi levéltárban őrizték, így a téma tálcán kínálkozott az alkotópáros előtt.

Raffay Ernő Veszprémben

Raffay Ernő történész a kötet méltatásakor kiemelte, hogy a műből egy kiélezett politikai-katonai helyzetben konkrét ellenségek ellen harcokat folytató alakulat történetét ismerhetjük meg. A történész hangsúlyozta, hogy „nemzettudatot befolyásoló munka” született, mely több szempontból is különleges. – A könyv szerzői komoly hadtörténeti munkát végeztek, pontos képet festve arról, hogyan harcolt az alakulat, kik voltak a tisztek. Másrészről pedig fontos megjegyezni, hogy az írók helyes szemléletmóddal látják az események ideológiai lényegét – adott hangot nagyrabecsülésének Raffay Ernő.

A kötet szerzői – Gottfried Barna nyíregyházi és Nagy Szabolcs veszprémi levéltáros – mosolyogva hallgatták a történész elismerő szavait, aki az egymásra épülő fejezeteket ismertetve folytatta A Székely Hadosztály története című könyv bemutatását. Raffay Ernő a mű keletkezésével kapcsolatban elmondta, hogy a „levéltáros szakmának van egy sajátossága, miszerint az ember néha olyan iratkötegekre talál, amelyekre nem is számított volna” – valahogy így született meg ez a monográfia is.

Gottfried Barna kiemelte, hogy számos olyan vetülete van még a történetnek, amely nem kerülhetett bele ebbe a kötetbe, megcsillantva akár ezzel a korszak további vizsgálatát végző könyvek megjelenését. Nagy Szabolcs büszkén tájékoztatta arról a megjelenteket, hogy „országos jelentőségű anyag van a veszprémi levéltár birtokában, melyből országos eredményt lehet létrehozni”, további feladataik között pedig a parancsnok, Kratochvil Károly hagyatékának ápolása, gondozása szerepel.

„Magyarországot tehetetlen vezetők tették a sírba, ugyanakkor volt egy alakulat, amely hősiesen próbálta megvédeni a hazát” – olvasható az Illésfalvi Péter által jegyzett előszóban. Róluk szól ez a történet.

A Székely Hadosztály története című könyv kedvezményesen megvásárolható a Vármegyeház Könyvesboltban.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!