Történelemportál

Nemzeti emlékhellyé avatták Somogyvár-Kupavárt

Rovatok: Tallózó

Nemzeti emlékhely lett Somogyvár-Kupavár. Ezt Móring József Attila, Somogyvár polgármestere és Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke jelentette be a sajtónak. Az országgyűlési képviselők leleplezték a nemzeti emlékhelyet hirdető táblát is a kupavári romok bejáratánál.

A parlament a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításával megalkotta a nemzeti, illetve történelmi emlékhelyek fogalmát. A döntés értelmében 11 magyarországi helyszín vált nemzeti, 36 történelmi emlékhellyé.

– Ismét jelentős évhez érkezett Somogyvár-Kupavár – mondta Móring József Attila. – Az első 1972 volt, amikor Bakay Kornél régészprofesszor vezetésével elkezdődtek a feltárások a három hektáros fennsíkon. 1983-ban a romterületet történelmi emlékhellyé nyilvánították Ópusztaszer és Mohács mellett. Az újabb fontos dátum 1991: országos jelentőségű rendezvényenn Kupavárat átadták a nagyközönségnek. Most pedig a nemzeti emlékhelyek közé emelkedett.

Kitért arra is: Gelencsér Attilával együtt nyújtották be azt a módosító javaslatot a parlamenthez, amelyben kérték Somogyvár felvételét a nemzeti emlékhelyek törvény által kijelölt rangos sorába, mivel az elsőként összeállított listán nem szerepelt. A polgármester kihangsúlyozta: Somogyvár nem csupán az ősi, pogány és a keresztény magyarság találkozási pontja Koppány és Szent László révén, s utóbbi temetkezési helyeként. Magyarország európaiságát is jelképezi, hiszen a Somogyváron letelepedett francia szerzetesek évszázadokon át élő kapcsolatot jelentettek Európával.

– Elmondhatjuk, hogy ezen a helyen a múlt összeér a jövővel – jegyezte meg Móring József Attila. – Vallom azt, hogy erős, eredményes és büszke Magyarország csak akkor építhető, ha ismerjük és tiszteljük a múltunkat. Azt a múltat, ami nem mögöttünk van, hanem alattunk, hiszen azon állunk.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a nemzeti emlékhellyé válás szimbolikus jelentőségén túl pénzzel is jár. Állami óvást, figyelmet kapnak ezek a helyek, több tízmillió forintos értékben. Ez Somogyvárnak is óriási segítség. A döntés jelentőségéről azt is elmondta: amikor a somogyiak azt tapasztalhatták, hogy a fejük fölött hoznak döntéseket, s hogy mindenből kimaradnak, lemaradnak, amikor azt látták, hogy a városokban, a fővárosban zajlik minden, akkor most végre velük is történt valami: büszke részesei lehetnek egy törvénynek, annak következményeinek, ami megerősíti a megyetudatot is. Ha a somogyiak egy kicsit elfelejtenék az értékeiket, ez újra felhívja rájuk a figyelmet.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!