Történelemportál

Hunyadi János – december 2-án jelenik meg a Nagy Magyarország új száma

Rovatok: Hírek

December 2-tól kapható az újságárusoknál a Nagy Magyarország történelmi magazin új száma, amelynek fő témája Hunyadi János és kora. Számunk vendégszerkesztője Cseh Valentin. Középkori témájú cikkeink mellett többek közt az is megtudható a lapból, miért maradhatott életben Hitler szlovák belügyminisztere.

Hunyadi János és kora ugyanúgy szőnyeg alá söpört fejezete a magyar történelemnek, mint némely 19-20. századi esemény. Ez azért is érthetetlen, mert Hunyadi személyéhez ideológiai viták sem köthetők. Történelmünk egyik legnagyobb hadvezér-politikusa volt, aki olyan karriert épített fel, amely több, mint figyelemfelkeltő. Akkoriban sem volt megszokott ugyanis, hogy apródból az európai nagyhatalomnak számító Magyar Királyság vezetőjévé váljon valaki. Nem megosztásra törekedett, hanem a belső és külső hatalmi tényezők egyesítésére – a nagy cél: a törökellenes küzdelem érdekében. Hadászati stratégiája hadvezetőként is méltóvá teszi az elismerésre. Nem volt legyőzhetetlen, nem jött be minden számítása, de mindig fel tudott állni, hogy a döntő jelentőségűnek bizonyult nándorfehérvári – számára sajnos végső – csatában világhírnévre tegyen szert. Céltudatossága megteremtette a lehetőséget fia, Mátyás királlyá választására, a magyar reneszánsz virágzására.

A legjelentősebb történelmi hősök alakja – a hozzájuk kapcsolódó tényekkel és legendákkal együtt – mindenhol a nemzeti kultúra szerves részét képezik, és kiemelt figyelmet fordítanak rájuk. Nem úgy nálunk. Gondoljunk csak bele, például Hunyadi Mátyásnak Kolozsváron vagy Visegrádon van nagyobb kultusza? Az iskolapadból kikerülve egy átlagos magyar legfeljebb napjaink antihőseivel találkozhat rendszeresen. Sokan azt sem értik, egyáltalán mi értelme régmúltba vesző dolgokkal törődni, az elmúlt 70 év deheroizálási gyakorlata magához a történelemhez társított egyfajta negatív felhangot.

Hunyadi János egy elfeledett példakép. Pályafutásának tanulsága, hogy ha van összefogás, van erős akarat, amely egy irányba tudja terelni a nemzetet, akkor bámulatos eredményeket tud elérni az ország a legnagyobb nehézségek ellenére is.

a 2011/4. szám tartalomjegyzéke

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!