Történelemportál

Különleges leletre bukkantak a tasnádi református templomban

Rovatok: Műkincs

Kuriózumnak számító leletre bukkantak a Szatmár Megyei Múzeum restaurátorai: a tasnádi református templomban őrzött faláda rejtett fiókjában 50 darab kagylóhéjat találtak, melyek közepén egy-egy aranycsepp van. Ugyanott fedeztek fel 31 darab 17. századi ezüst pénzérmét és 54 darab 18–19. századi bronzpénzt is, valamint egy írott dokumentumot, mely tulajdonképpen egy leltár a titkos fiók tartalmáról.

A múzeum igazgatóhelyettese, Szőcs Péter tegnap sajtótájékoztató keretében kifejtette: a kagylók és a bennük talált megkeményedett aranypor a 16. századból származhat, amikor felújították és átfestették az akkor még katolikus templomként szolgáló kegyhelyet. Állítólag valódi ritkaságról van szó, hasonló lelet ugyanis mindeddig nem került elő. Pakulár István tasnádi református lelkész elmondta: igen rossz állapotban volt a láda, ezért kérte fel a múzeumot, hogy restaurálják. Ebben egyébként korábban a templomi kegytárgyakat tartották, melyek az idők során eltűntek, a láda pedig a toronyban volt évekig. A leletre a múzeum egyik restaurátora, Bolos Ioan talált rá a láda bal oldalán elrejtett kis fiókban.

Mint kiderült, a munkálatok során feltűnt neki egy furcsa zörej, amire nem talált magyarázatot, ekkor kezdte gyanítani, hogy van valahol egy titkos rekesz. Arra pedig, hogy pontosan hol kell keresnie, egy ceruzával írt szöveg alapján jött rá. A láda bal oldalán levő fiókon ugyanis az áll, hogy „Délczeg Elek végrendelete a fiókban elhelyezve. 1895 27/III”. A fiókot alaposabban megvizsgálva a szakember arra is rájött, hogy ez dupla aljú, itt találta meg a kagylóhéjakat és az érméket. A református egyházközség tulajdonában levő leletet szakemberek vizsgálják majd meg, hogy többet tudjanak meg a kagylóhéjak eredetéről és rendeltetéséről.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!