Történelemportál

Jancsó Napok a székelyföldi Gelencén

Rovatok: Emlékezet

A Jancsó Napok eseménysorozata szombaton az 1854-ben Gelencén született és 1930-ban Buda­pesten elhunyt Jancsó Benedek mell­szob­rá­nak meg­ko­szo­rú­zá­sá­val kez­dő­dik a róla el­ne­ve­zett helyi ál­ta­lá­nos iskola udvarán.

A Jancsó Alapítvány kiadásában most megjelent Jancsó Benedek emlékezete című könyv díszbemutatóját ezt követően tartják meg. Ez a második emlékkötet Jancsó Benedekről, az első éppen 80 éve, 1931-ben jelent meg.

Vasárnap, szeptember 18-án a Jancsó családok emlékére állított kopjafánál Jantsó Pálra (1761-1845), az első magyar komikusra és Jancsó Adrienne (1921-2006) Kossuth-díjas színészre, előadóművészre emlékeznek születésük 250. és 90. évfordulója alkalmából.

A háromszéki településre látogatókat vasárnap kulturális programok és előadások is várják.

A nyelvész, történész, irodalomkritikus, bölcsészdoktor és főgimnáziumi tanár Jancsó Benedek szerkesztette Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képekben című sorozat Erdély-kötetét, emellett Révai nagy lexikonának egyik szerkesztője is ő volt. Egyeteme aranydiplomával jutalmazta főleg kultúrpolitikai munkásságáért. A gelencei iskola 1999-ben vette fel a Jancsó Benedek nevet – olvasható Gelence honlapján.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!