Történelemportál

Emlékmű a honvédeknek Szinden

Rovatok: Emlékmű

A második világháborúban, a tordai csatában elesett 43 magyar honvéd tiszteletére felállított emlékoszlopot lepleztek le szombaton a Kolozs megyei Szind községben.

Emlékműavatás Szinden (fotó: Nagy-Hintós Diana, Szabadság)

Az emlékmű mellett két további kopjafát is állítottak, a szindi unitárius templom várkertjében eltemetett hét magyar honvéd, illetve a tordai csatában elesett más nemzetiségű katonák emlékére. Az emlékművet a helyi unitárius egyházközség, a Tordai Honvéd Hagyományőrző Bizottság (THHB), a magyar Honvédelmi Minisztérium és a Történelmi Vitézi Rend Észak-Erdélyi Törzse állította. Az emlékoszlopot Péter Árpád készítette, míg a kopjafák Sütő Gábor-Csaba vargyasi fafaragó munkái.

A mindössze 18 lelket számláló unitárius egyházközség kis temploma zsúfolásig megtelt az emlékoszlop leleplezését megelőző istentiszteleten, amelyen Bálint-Bencédi Ferenc unitárius püspök hirdetett igét. Pataki József, a THHB elnöke elmondta: az elmúlt 12 évben összesen 53 helységben kétezernél is több hősi halott temetőhelyét találták meg, eddig 35 kopjafát állítottak a magyar katonák emlékére. Hozzáfűzte, a kolozsvári Házsongárdi temetőben is szeretnének emléket állítani, ott ugyanis 251 magyar honvédot temettek el, közülük 48 ismeretlen volt, de nemrégiben a magyar Honvédelmi Minisztérium segítségével sikerült valamennyiüket azonosítani. Az eseményen jelen volt Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja is, aki emlékeztetett: a 43 hősi halott közül húszat a kórházból rángattak ki, majd tapostak agyon tankokkal, ami háborús bűncselekménynek minősül. Hangsúlyozta, a magyarokat ért háborús bűncselekményeket néven kell nevezni, ezzel is tartozunk a hősöknek, de más nemzetek halottainak emléke előtt is tisztelegni kell.

a szindi emlékmű (fotó: unitarius.org)

Az ünnepségen az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselői, Szedilek Lenke és Gergely Balázs is jelen voltak, illetve a község román polgármestere, Florin Pădurean is részt vett. Az emlékmű előtt Mezei Csaba unitárius, Kiss Tibor református és Florin Gherghiu görög katolikus lelkész mondott áldást.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!