Történelemportál

Aquincum: pályázat csak építészeknek!

Rovatok: Műemlék

A jelenleg folyó beruházások után hamarosan megújulhat az Aquincumi Múzeum korábbi, északi rommezője is, legalábbis konkrét tervek lehetnek – írja a műemlékem.hu magazin.

„Bár most természetesen a festőház közelgő építésére és a hozzá kapcsolódó projektre koncentrálunk, nem szabad megfeledkezni az északi részen lévő bemutatott romokról és az ottani régebbi múzeumi épületről. Már csak azért sem, mert az állapotuk egyre romlik, a régi épületet le is kellett zárnunk a vakolathullás miatt a látogatók előtt” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatója. Hozzátette: amellett, hogy fel kell újítani a területet, kissé a jellege is megváltoztatnák néhány élményelemmel, amelyek alapján az alapfalakat is könnyebben tudnák érzékelni a látogatók.

A régi romterületen már évekkel ezelőtt úgynevezett kronoszkópokat helyeztek el, amelyekbe betekintve a grafikai eszközökkel rekonstruált várost szemlélhetik a látogatók. A későbbi tervezett fejlesztések azonban elsősorban nem a virtuális megjelenítést helyeznék előtérbe.

„Bemutatási szempontból három részre bontható a múzeum kínálata, s ez különösen a jelenlegi beruházás tavaszi befejezése után lesz szembetűnő” – mondta Zsidi Paula. „A modern virtuális világot az új múzeumépületben találják majd a látogatók, ahol így római kori öltözeteket próbálhatnak fel, illetve gladiátorjátékot is játszhatnak. Ennek a számítógépes rendszernek a tesztelése már megkezdődött és sikert aratott a bemutatása a Kulturális Örökség Napjain. A múzeumépülettől keletre a festőház mutatja majd be tömegében és részleteiben is, hogy milyen volt egy második-harmadik századi lakóépület Aquincumban. Ezt korabeli bútorokkal is berendezzük majd. Az északi rész sétálásra alkalmas rommező marad, azonban a felújításokon túl itt is szeretnénk építészeti módszerekkel élményszerűbbé tenni a bemutatást. A Fővárosi Önkormányzattal így ötletpályázat kiírását tervezzük építészek számára, hogy miként képzelnék a romok jobb és korszerűbb bemutatását. Akár néhány rekonstrukció is elképzelhető volna. Természetesen azonnal nincsenek forrásaink, hogy a győztes ötleteket megvalósítsuk, viszont már kész tervekkel tudnánk a következő pályázatokon indulni.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!