Történelemportál

Bonchidai kastélynapok tizedszer

Rovatok: Tallózó

Tizedik alkalommal rendeznek kastélynapokat az erdélyi Bonchidán: augusztus 27-én és 28-án az idéntől Barock névre is keresztelt fesztiválon lovasbemutató, kiállítások, koncertek és néptáncosok fellépése várja a közönséget.

a bonchidai kastély (fotó: Lorenzo Giuliani, panoramio.com)

A szervezők, a Transylvania Trust Alapítvány, a Romániai Magyar Cserkészszövetség és Bonchida község polgármesteri hivatala a helybelieken kívül a környező településekről és Erdély más régióiból, valamint külföldről is várják a látogatókat.

A rendezvény hivatalos meghívottjai között szerepelnek néptáncegyüttesek, hagyományos, klasszikus és könnyűzenei együttesek, kézművesek, táncosok és bábszínészek. A kétnapos fesztiválon fellép Radu Nechifor pánsípművész, a Bogáncs néptáncegyüttes, a Kalapos Band, a székelyföldi Role zenekar, a Grimus, Passeggio Együttes, továbbá a magyarországi Zanzibár együttes és a romániai Taxi zenekar.

A kastély falaira vetített háromdimenziós animációs film is a bonchidai kastély műemléképületének értékére és hasznosíthatóságára hívja fel a figyelmet – olvasható a programok szervezésében részt vevő alapítványok honlapján (heritagetraining-banffycastle.org és transylvaniatrust.ro), valamint a Krónika című kolozsvári napilap ismertetőjében.

A fellépők mellett állandó programok is várják a közönséget, köztük gasztronómiai bemutatók, régiségek és kézműves termékek vására. Az érdeklődők megismerkedhetnek a szalagszövés, a nemezelés, a gyapjúfestés, az agyagozás és a bútorfestés tudományával is.

A reneszánsz és barokk stílusjegyeket mutató, XV. századi eredetű bonchidai Bánffy-kastély Erdély legjelentősebb műemlékei közé tartozik. A kommunista időkben államosított és tönkretett kastélyt a rendszerváltás után kapta vissza a Bánffy-család. Az erdélyi Versailles néven is emlegetett épületegyüttes felújítása 2001-ben kezdődött nemzetközi segítséggel. Négy éve már a Transylvania Trust Alapítvány irányítja a munkálatokat.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!