Történelemportál

Tankönyv készül a székelység történetéről

Rovatok: Tallózó

Szerdán délután Csíkszeredában, a megyeháza Márványtermében székelyföldi történelem szakos tanárok jelenlétében mutatták be a székelység történetéről szóló tankönyv tervezetét.

Egyed Ákos akadémikus Székelyföld történetéről osztotta meg gondolatait

Egyed Ákos akadémikus Székelyföld történetéről osztotta meg gondolatait

Ősztől az új oktatási törvény lehetőségeivel élve, heti egy órában, választható tantárgyként tankönyvből tanulhatják a VI–VII. osztályos gyerekek a székelység történetét – hangzott el a szerda délutáni konferencián. „Célunk, hogy az új tanévtől a székelység története legyen az egyik helyi alternatív tananyag” – fogalmazott házigazdaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, majd hozzátette: bízom benne, hogy a tankönyv identitásképző lesz, segít a székely önazonosság mentésében és annak továbbadásában.

Az eseményen szintén jelen lévő Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök Pázmány Péter máig érvényes szavait idézte: „Az a mi nemzetünk szerencsétlensége, hogy az oltalomtól majd annyit kell félnie, mint az ellenségtől”. Köszöntője végén hangsúlyozta: „Bármerre megyünk a világba, Bukarestbe, Budapestre vagy Brüsszelbe, azt tapasztaljuk, hogy mindenhol vannak nálunk fontosabb emberek. Kell teremtenünk ezen a világon egy olyan helyet, ahol senki nem fontosabb nálunk. Kell egy olyan hely a világon, ahol a mi ügyünk a legfontosabb. És ez a hely: Székelyföld!”

Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő, a tankönyvet készítő munkacsoport vezetője elmondta, hogy szűk egy év alatt olyan kollégákkal, akik a munkacsoport tagjai sikerült elindítani azt a műhelymunkát, aminek a végeredménye egy „tankönyvecske” lesz a VI–VII. osztályosok számára. A későbbiekben a X–XI. osztály számára egy sokkal tudományosabb tankönyvet terveznek elkészíteni.

A folytatásban Egyed Ákos akadémikus, a székelység történelmének nagy ismerője osztotta meg néhány gondolatát a hallgatósággal. „A készülő tankönyv fő célja, hogy megismertesse, megértesse és megszerettesse a gyerekekkel Székelyföldet, a székelység múltját és örökségét.” Pál Antal Sándor történész a székelységtörténet ismeretének fontosságáról tartott eszmefuttatását követően Hermann Gusztáv történész mutatta be a székelység történetéről szóló tankönyv tervezetét. A húsz fejezet során Székelyföld őskori és ókori történetétől eljutunk egészen napjainkig. A kötet szerzői: Sepsiszéki Nagy Balázs, Stáncsuj Sándor József, Sófalvi András, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Forró Albert, Novák Károly-István, Ferencz S. Alpár és Novák Zoltán.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!