Történelemportál

Mária román királynő párizsi követsége – Könyvbemutató Kolozsváron

Rovatok: Hírek

Június 15-én szerdán 18 órakor Kolozsváron a Minerva Alapítvány konferenciatermében (Jókai u. 16, Szabadság szerkesztőségi épülete) mutatják be Koszta István új könyvét, a Mária román királynő párizsi követségét. A szerző a kiadványban arra kereste a választ, hogy Nagy-Románia megteremtésében milyen politikai és diplomáciai szerepe volt a királyi család tagjának.

Mária román királynő párizsi követsége

A történészek eleddig nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget ennek az „epizódnak”, a magyarok érdektelenségből bagatellizálták, a kisebb „Trianon-legendák”, geszták közé sorolták; a románok pedig azért ignorálták, mert Brătianu miniszterelnököt és a liberális pártot akarta minden áron beemelni a köztudatba a „kikerekített” Románia országalapítójaként. A feledés jótékony homályába merült tehát a királynő párizsi követsége – mert követség volt a szó legszorosabb értelmében. „A forrásokból egy rendkívül izgalmas, több szálon bonyolódó és bódítóan színes történet bontakozik ki, amelyet bűn lenne nem megosztanom a Trianon-téma iránt érdeklődőkkel” – fogalmaz a szerző új könyvének születésével kapcsolatban.

A könyvet június 16-án csütörtökön Marosvásárhelyen mutatják be. A Bernády-házban du. 16 órakor kezdődő rendezvény vendéglátója a Súrlott Grádics irodalmi kör, házigazda Bölöni Domokos. A kolozsvári és a marosvásárhelyi bemutatón a könyvet Borsi-Kálmán Béla mutatja be.

Csíkszeredában június 23-án, csütörtökön, este 18 órakor a Székelyföld irodalmi folyóirat szerkesztőségében kerül bemutatásra Koszta István új könyve.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!