Történelemportál

Szőcs Géza: nem lesznek álmatlan éjszakáim, ha a Szabó Ervin Könyvtár megtartja a nevét

Rovatok: Szabó Ervin

Csapdába csalták és beugratták – így értékelte Szőcs Géza kulturális államtitkár a baloldali Mozgó Világ című havilapnak azt, hogy miért állt ki a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány tavaly szeptemberi kezdeményezése mellett.

Emlékezetes: a civil szervezet azt javasolta, hogy az anarchista Szabó Ervin nevét viselő fővárosi könyvtárhálózat változtassa meg a nevét. Az alapítvány méltatlanank tartotta, hogy egy magyarellenes kommunista legyen az egyik legfontosabb nemzeti intézmény névadója. Az alapítvány számos cikkben ismertette Szabó Ervin szélsőbaloldali anarchista múltját, egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy a könyvtárigazgató terrorista merényletet tervezett Tisza István miniszterelnök ellen. A kezdeményezés óriási vitát váltott ki a magyar közéletben.

„Na, ez érdekes eset. Egy vasárnap délután felhívott az MTI vagy a Kossuth rádió riportere. Érdeklődött, mi a véleményem a Szabó Ervin Könyvtár névváltoztatásáról. Azt hittem, egy körkérdés keretében szólaltat meg néhány írót, költőt és könyvtárost a kollegina, így elmondtam a személyes véleményemet. A csapdát csak akkor észleltem, amikor kijött a hír, miszerint a kulturális államtitkár számára elfogadhatatlan Szabó Ervin, és kezdeményezi a cserét. Miközben nekem magamtól eszembe nem jutott volna változtatni” – nyilatkozta az esetről Mozgó Világ legújabb számában Szőcs Géza. Az államtitkár Tarlós István rá vonatkozó bírálatával kapcsolatban megjegyezte: nem akart fővárosi ügyekbe akar avatkozni. „Egyetlen ártatlan mondatomon tört ki a botrány: az ellenzéki oldal berzenkedett és hőbörgött, hogy mi ez az újsütetű agresszivitás, mi ez az átnevezési őrület, a jobboldal meg lapított, eszébe nem jutott megvédeni azzal, hogy igen, ebbe mi ugrattuk be az államtitkár urat.” [??]

Utalt arra is, hogy a jövőben nem szertene foglalkozni a névváltoztatással, mint fogalmazott: „visszavonulót fújtam”. Hozzátette: „nem lesznek álmatlan éjszakáim akkor sem, ha a Szabó Ervin Könyvtár megtartja a nevét, de azért jól mutatna egy Hamvas Béla-szobor a lépcsőházban.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!