Történelemportál

Pálosok – Az ősi magyar rend

Rovatok: Kiadvány

Megjelent a Pálosok – Az ősi magyar rend című ismeretterjesztő dokumentumfilm. A Császár Tamás soproni rendező által az egyetlen magyarországi alapítású szerzetesrend misztériumáról készített 145 perces ismeretterjesztő, animációt is tartalmazó filmben neves személyiségek egész sora nyilatkozik, osztja meg kutatásainak eredményét és tudását a nézőkkel.

„Te is Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni, és ugyanúgy fogsz hanyatlani” – írta a rendről Pázmány Péter. A film alkotóinak célja nemcsak az, hogy bemutassák a pálosok történetét, hanem az is, hogy rávilágítsanak a rendet és a magyarságot összefűző ezernyi szálra, és így választ keressenek arra is: hogyan lehetne tenni a pázmányi gondolatban is említett hanyatlás ellen.

„A film eredetileg egy és egységes, egy részes alkotásnak készült, az alkotói szabadsággal élve cenzúrázatlan és korlátokhoz nem kötött, alkotói szemmel mutatva egységben a rendet és a rendhez kapcsolódó történetek egzakt és rejtelmes szövevényét. Filmünk elkészültekor a Pálos rend jóváhagyását kértük a nyilvános megjelenéshez, ami értelemszerű volt, hiszen a rend tartományfőnökével készült interjúrészletek fontos elemei voltak a filmünknek. A film megtekintése után a rend kétségeit kifejezve megfogalmazta számunkra, hogy gondoljuk újra a film felépítését, egyben elzárkóztak a filmben történő szereplésüktől, abban az esetben, ha nem vesszük figyelembe a elvárásaikat. Kifogásaikat tiszteletben tartva lemondtunk a 2010 decemberére meghirdetett, Uránia Nemzeti Filmszínházban megszervezett díszbemutatóról és a DVD megjelenésről. Bátor Botond tartományfőnök úrral történt sorozatos egyeztetések után elkészítettük a film újravágott változatát, amelyben a rejtelmességet (még egészében feltáratlan információkat) el kellett választani az egzakt és általánosan elfogadott nézetektől.” – mondta az alkotásról Gőbl Gábor, a film producere.

Így aztán két film készült el. A rend hivatalosan elfogadott történetét feltáró A Pálos rend, illetve a most megjelenő Az ősi magyar rend című DVD. Mindkét film csak a lengyelországi száműzetésig jut el, a Pálosok film harmadik, egyben befejező része a száműzetéstől napjainkig tárgyalja a fehér- és szürkebarátok történetét.

A narrátor Helyey László, a filmben nyilatkozik Árva Vince pálos testvér, Dr. Horváth István régész, Szántai Lajos magyarságkutató, Dr. Varga Tibor jogtörténész és Virág László Gábor teológus is; a film műsorideje 145 perc. További információk és megrendelés a palosokfilm.hu oldalon. Keresse a Fehérlófia Könyvesboltban, az Anima könyvesboltjaiban, illetve a soproni Szkitianosz Könyvesboltban és a győri Szkita Könyvesboltban!

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!