Történelemportál

A szekszárdi apátsági templom szentélyében lehetett I. Béla sírja

Rovatok: Régészet

A szekszárdi vármegyeháza felújításánál folyamatban lévő régészeti feltárásokból kutatók arra következtettek, hogy a szekszárdi bencés apátság templomának szentélyében temethették el I. Béla királyt (1016–1063).

I. Béla szobra Szekszárdon (fotó:szoborlap.hu)

I. Béla szobra Szekszárdon (fotó:szoborlap.hu)

A királysír korábban feltételezett helyszínén, az apátsági templomhoz kapcsolódó kápolna területén tavaly elkezdett feltárás a napokban folytatódik – mondta az MTI-nek Ódor János, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum igazgatója. Az azonban már tavaly kiderült, hogy a feltételezésekkel ellentétben itt nem lehetett I. Béla sírja – tette hozzá.

A XI. századi bencés apátságot, ahová az írott források szerint I. Bélát temették, az 1960-as években tárták fel; Kozák Károly régész a mostani megyeháza északi része alatt talált középkori alapfalakat, amelyek feltételezése szerint egy korabeli kápolnáé lehettek, és még az apátsági templom felépülése előtt temethették ide az Árpád-házi uralkodót. A 2009-ben végzett megelőző feltáráson viszont egy XIV-XV. századi, gótikus kápolna maradványai kerültek felszínre, így kizárt, hogy a királysír itt lett volna.

Kozák Károly ugyanakkor feltárt az apátsági templom keleti oldalán egy díszsírhelyet, ahol ugyan későbbi eredetű csontvázak és tárgyi leletek kerültek elő, mégis közvetett bizonyítékok alapján azt lehet mondani, hogy ha I. Bélát a szekszárdi apátságban temették el, amit írott források megerősítenek, akkor a sír itt volt – jelentette ki a múzeum igazgatója.

A szekszárdi Béla király téren várhatóan júniusban kezdődő feltárás, amely a belváros rehabilitációját előzi meg, arról adhat információt a régészeknek, hogy milyen környezetben állt a bencés apátság épülete; a középkori városmag bizonyos fokig az elmúlt 150 év feltárásai alapján ismert, de ma sem tudni például, hogy hol állt a településnek a források által említett, vélhetően XIV. századi plébániatemplom.

Aki alatt beszakadt a trón

I. Béla Árpád-házi magyar király 1060–1063 között. I. Béla Géza magyar fejedelem öccsének, Mihálynak unokája volt. Apja valószínűleg Vazul volt, bár több korabeli krónika is Vazul öccsét, Szár Lászlót jelöli meg Béla és testvérei apjaként, ennek okai a korabeli politikai események is lehetnek.

A Képes Krónika tanúsága szerint a király úgy halt meg, hogy összedőlt alatta a trónja, és ez súlyosan megsebesítette. A sebesült uralkodót nyugatra vonuló csapatai után szállították; de Dévény környékén belehalt sérülésébe. Az általa alapított szekszárdi apátságban temették el.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!