Történelemportál

Veszprém megyében indul a topográfiai felmérő program

Rovatok: Műemlék

A kuratórium alakuló ülésével hivatalosan is munkához látott a Magyar Műemléki Topográfia Támogatására Alapítvány. A cél a Kárpát-medence épített emlékeinek tudományos leírása – tudósít a műemlékem.hu magazin.

topografia1

A minta a Székesfehérvár épített emlékeit leíró műemléki topográfia, amelyet Entz Géza vezetésével készítettek el, s másfél éve jelent meg. Az eljövendő kötetek az abban már bevált sémát követik majd. Az előszót és bevezető tanulmányokat a településszintű történet követi, majd egyenként sor kerül az épített emlékek leírására. A Székesfehérvárról szóló kötetben 552 objektumot írtak le, s ahol csak tehették, fotóval illusztrálták őket. A cél ugyanis olyan topográfiák megjelentetése, amelyek nem csak a szakma, de a nagyközönség számára is használható információkat hordoznak, s akár igényes útikönyvként is használhatók.

„Veszprém megyében kezdjük majd el a munkát, a cél, hogy három év leforgása alatt négy-öt nagyobb települést, illetve területi egységet feldolgozzunk a műemléki helyrajz módszereivel és ezeket kötetekben publikáljuk” – mondta el a műemlékem.hu-nak Entz Géza. „Talán hihetetlen, de még Veszprém városának sem készült el a műemléki topográfiája, pedig az épített emlékekben egyik leginkább bővelkedő magyar település.”

Míg a műemléki topográfia Nyugat-Európában a műemlékvédelem egyik alappillére (mind szakmai, mind civil szempontból), Magyarországon – bár volt olyan korszak, amikor virágzott – nem nyerte el azt a helyét a kutatásban és a publikációkban, amely megilletné. Az ötvenes-hatvanas években született nagy monográfiák jó része is sok elemében elavult mára, hiszen az újabb kutatási eredmények felülírják a korábbi megállapításokat, összefüggéseket. Ráadásul az ország területének háromnegyed részén még egyáltalán nem folyt szisztematikus kutatás.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!