Történelemportál

Harmadszor avatták fel a Hollán-emléktáblát a Lánchídon

Rovatok: Emlékmű

Visszaállították a Lánchídon a Tanácsköztársaság idején meggyilkolt idősebb és ifjabb Hollán Sándor emléktábláját, amelyet először 1946-ban, majd 2009-ben is megsemmisítettek. A táblát április 22-én, pénteken avatták fel, az ünnepségen részt vett és virágot helyezett el ifjabb Hollán Sándor dédunokája, Pauline Hollán is.

Hollán-emléktábla

Az eredetileg 1920-ban elhelyezett emléktáblát a Fővárosi Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat állíttatta vissza a híd budai, déli pillérére. Az új, eredetivel megegyező tábla Werner Gábor alkotása.

Az 1919-es Tanácsköztársaság idején a vörösterror első áldozatai között volt id. Hollán Sándor nyugalmazott államtitkár és fia, ifj. dr. Hollán Sándor államtitkár, MÁV-igazgató. Mindkettejüket 1919. április 22-én éjjel hurcolták el a Forradalmi Kormányzótanács Terrorcsapatának tagjai (Lenin-fiúk) Pauler utcai lakásukból, majd a Lánchíd budai pillérének déli oldalán tarkón lőtték őket, holttestüket kifosztották és a Dunába lökték.

2004 és 2009 között a Hollán család kezdeményezte az emléktábla visszaállítását, ezt azonban sem Budapest balliberális vezetése, sem a Magyar Tudományos Akadémia nem támogatta, bár nem is akadályozta meg. A szükséges pénzt az azóta megszűnt Bombagyár nevű online közösség gyűjtötte össze. A 2009. március 21-én felavatott táblát néhány hónappal később ismeretlenek vörös festékkel összemázolták, majd kalapáccsal összetörték.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!