Történelemportál

Szabadka: a politikai érdek ad újabb haladékot?

Rovatok: Műemlék

Az elhúzódó válság miatt gyakorlatilag szünetel Szabadka történelmi belvárosának bontása. A nagyívű városátépítési terveket szerencsére most a politikai számítás is mérsékelheti – írja a műemlékem.hu magazin.

Szabadka belvárosa

„Ebben az évben helyhatósági választásokat tartanak Szerbiában. Ugyan a polgármesterek személye nem ezen dől el, csupán a jövőre esedékes parlamenti választáson, de nyilvánvaló, hogy ilyenkor egyik politikai erő sem akar nagy tömegekkel szembehelyezkedni. Így jelenleg a városvezetés nem erőlteti a bontásokat” – mondta el a műemlékem.hu magazinnak Szabó Zsombor, a bácskai város egykori főépítésze. Hozzátette: így mivel a válság miatt alaposan megcsappant a vállalkozói kedv, szinte teljes egészében leálltak a belváros lerombolására, majd újraépítésére irányuló kezdeményezések.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a városrendezési tervet, amely pusztulásra ítélte volna a 19-20. század fordulóján épült belváros épületeinek nagy részét, tavaly januárban fogadta el a szabadkai közgyűlés. A szinte példátlan mértékű „városrendezésre” azért került volna sor, mert a városvezetés Szabadka lakosságának nagyarányú növekedésével számolt az elkövetkező években. Ehhez a megnövekedett lakosságszámhoz tervezték volna az új, befektetői tőkéből épülő belvárost is, ahol 4-5 emeletes épületek foglalták volna el az építészettörténetileg értékes régi házak zömének helyét.

Szabadka népességnövekedésével kapcsolatban azonban tévedtek az előrejelzések: bár úgy számoltak, rövidesen eléri a 200 ezeret, a jelenleg 150 ezres lakosság (vonzáskörzettel együtt) még csökkent is az elmúlt időben. Ráadásul a gazdaság sem idult be, hiszen szerbiai mérték szerint is rendkívül magas Szabadkán a munkanélküliek aránya.

Szabadka„A válság közepette nem üzlet az építés, a politika pedig a választások miatt nem erőlteti, így csupán kisebb súlyú építészeti ügyek kavarják fel az állóvizet” – folytatta Szabó Zsombor, aki az egykori Népszínház 2007-ben történt lebontása miatt mondott le főépítészi megbízatásáról. „Ilyen a Városháza oldalánál található szökőkút, amelyet le szeretne bontatni a városvezetés, mivel állítólag beázik miatta a Városháza pincéje. Ugyanakkor egy új, kortárs alkotók által tervezett szökőkutat építenének fel a helyén. Sokan nem értik, hogy miért bontani akarnak, s nem szigetelni.”

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!