Történelemportál

Civilek a műemlékekért

Rovatok: Műemlék

Hivatalosan is megszervezi a kapcsolatait a civil szervezetekkel, magánszemélyekkel a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az intézmény munkáját jelenleg is 700 önkéntes segíti – írja a műemlékem.hu magazin.

Varga Kálmán„2011 az Önkéntesség Európai Éve, ennek a keretein belül igyekszünk újragondolni, magasabb szintre emelni a kapcsolatainkat a munkánkat segítő civil szervezetekkel, magánszemélyekkel” – mondta el a műemlékem.hu-nak Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. Az intézményvezető hozzátette: a Gondnoksághoz tartozó félszáz műemlék, műemlékegyüttes fenntartásában, működtetésében jelenleg is tucatnyi civil szervezet és körülbelül 700 magánszemély nyújt segítséget.

„Akár a majki remeteség esetében, akár a péceli kastélynál jelentős az a civil szervezeti, szövetségesi háttér, amely aktívan részt vesz a fenntartásban” – jelentette ki Varga Kálmán. „Ugyanakkor szinte nincs olyan, a kezelésünkben álló műemlék, amelynél ne jelentkezett volna már valaki, hogy önkéntesként segíteni szeretné az épület fennmaradását.”

Az intézményvezető nem csupán azért tartja fontosnak a civil szervezetekből és magánszemélyekből álló „holdudvart”, mert az önkéntes munka enyhíthet a financiális gondokon. Legalább ennyire értékes az érem másik oldala, vagyis hogy az illető így részévé válik a műemlék történelmének. „Van olyan önkéntesünk, aki időről időre tárlatot vezet. Ezzel nyernek azok, akiket körbevezet a műemlékben, de ő maga is, hiszen büszke arra, hogy ő adja át az ismereteket. Ugyanígy jó érzés részt venni akár egy kastélypark rendezésében is.”

A Baráti Kör megalakulását és az Önkéntes Hálózat kiépítésének megkezdését április 18-án, a Műemléki Világnapon jelentik majd be. A tervek részeként olyan internetes hálózatot is építenek, amelyen a csatlakozók egymással tarthatják majd a kapcsolatot. Varga Kálmán azt reméli, hogy belátható időn belül 2-3 ezerre nő az önkéntesek száma.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!