Történelemportál

Kossuth-emlékhely és digitális infópult a megújult Nagytemplomban

Rovatok: Műemlék

Megszépült a debreceni református Nagytemplom. Átfestették az épület belső terét, és kicserélték az ablakokat. Emellett Kossuth-emlékhelyet alakítottak ki, és digitális információs pultot telepítettek. A fejlesztés csaknem 100 millió forintba került, amelynek nagyobb részét az Európai Unió finanszírozta.

debrecen_nagytemplom

Digitális információs pult

A belső tér teljes felújítása mellett a Nagytemplomban új digitális információs pultot és úgynevezett személyes idegenvezető készülékeket is elhelyeznek majd. Ezek segítségével a turisták könnyebben megismerhetik a templom történetét. A leginkább mobiltelefonra emlékeztető készülékek először magyar, angol, német és orosz nyelven tájékoztatják majd a turistákat, de később román, szlovák és lengyel nyelvű bemutató szövegeket is terveznek.

Megfelel az európai igényeknek

Tavaly október óta összesen 8 ezer négyzetméter falfelületet festettek át a mesterek, és korszerűbbre cseréltek 37 nagyméretű ablakot is. Minderre az omladozó vakolat és a sorozatos beázások miatt volt szükség. Olyan színvonalra sikerült hozni a Nagytemplom látogathatóságát, amely minden európai igénynek megfelel – mondta a Független Hírügynökségnek a vasárnapi hálaadó istentisztelet után Bölcskei Gusztáv református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.

A felújítás csaknem 100 millió forintos költségét az Európai Unió, a magyar állam és a helyi gyülekezet tagjai közösen finanszírozták. Az egyház 15 millió forintot biztosított a fejlesztésekhez. A református Nagytemplomot évente 40-50 ezer turista keresi fel. A felújítás után illetve az informatikai fejlesztésektől a látogatók számának emelkedését várják a szakemberek.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!