Történelemportál

Helyreállítják a tápiószelei Blaskovich Múzeum kúriakertjét

Rovatok: Műemlék

Visszanyeri eredeti szépségét és rendezettségét a tápiószelei Blaskovich Múzeum kertje, miután a több mint 68 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően felújítják az épület műemléki környezetét.

a tápiószelei Blaskovich-kúria

a tápiószelei Blaskovich-kúria

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) régóta tervezte a tápiószelei múzeum történelmi kertjének helyreállítását, de nem volt rá pénz. A terv Pest Megye Önkormányzatával karöltve most mégis megvalósulhat, uniós támogatásból ugyanis a teljes kivitelezési összeg 90 százaléka, 68,9 millió forint áll rendelkezésre – mondta el Erdélyi Nóra, az igazgatóság kulturális menedzsere.

A Blaskovich-kúriakert különleges értéket képvisel a XX. század eleji kertek sorában, ezért is fontos, hogy az elmúlt évtizedekben elvadult, leromlott állapotú műemléki környezetet régi formájában tárhassák az érdeklődők elé – emelte ki Erdélyi Nóra. A csaknem százéves, eredeti kertépítészeti terv szerencsére épen fennmaradt, így ennek alapján hűen rekonstruálható a múzeum környéke.

A támogatási szerződés 2010. novemberi aláírásával Magyarországon egyedülálló beruházás indulhatott el, melynek eredményeként a XIX. századi köznemesi életmód tárgyi emlékanyagát bemutató műgyűjteményhez méltó környezetet teremtenek.

A tápiószelei Blaskovich Múzeum az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelt kúriamúzeuma. A Blaskovich család tagjai lelkes műgyűjtők voltak, e tevékenységet már Blaskovich Gyula is űzte: 1848 tavaszán festményeket és metszeteket vásárolt Pyrker János László egri érsek hagyatékából. Fia, Blaskovich Gyula szerepeltette először a nyilvánosság előtt a magánygyűjtemény néhány értékes darabját, majd unokái, György és János Tápiószelére költözésük után tovább gyarapították az örökölt anyagot. Az összegyűlt értékek bemutatására a fivérek 1952-ben állami múzeumot szerveztek.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!