Történelemportál

A Batthyányaké a második legnagyobb kripta Ausztriában

Rovatok: Műemlék

A németújvári ferences templom és rendház alatti kriptában a 17. századtól őrzik a Batthyány család tagjainak földi maradványait. Ez a legnagyobb történelmi sírbolt az országban a bécsi császári kripta után – írja a műemlékem.hu magazin.

a németújvári Batthyány-kripta

Az ott őrzött koporsók számát kivéve aligha érdemes összehasonlítani a németújvári Batthyány-sírboltot a Bécs szívében lévő, szintén a 17. században épült, a kapucinusok temploma alatt lévő császári kriptával. Utóbbiba néhány éve lift visz le, az állandó klímáról légkondicionáló gondoskodik, s belépőjegyet kell váltanunk négy euróért a holtak birodalmába. Németújváron azonban azt a hangulatot találjuk, mint találtuk volna száz vagy éppen kétszáz évvel ezelőtt, s akár ingyen is készséges kalauzolásra számíthatunk.

Németújvár, vagyis Güssing a határtól alig tíz kilométerre található (a trianoni döntésig Vas megye németújvári járásának központja volt). Pinkamindszent felől (s tulajdonképpen bárhonnan) érkezve aligha téveszthetjük el, hiszen a várhegy és a rajta lévő vár uralja a völgyet. Legtöbbször ez az érkezők célpontja, hiszen szinte teljes épségben maradt meg, a kápolnájában lévő, 1570 táján készített orgona pedig az egyik legrégebbi Közép-Európában. Impozáns a vármúzeum történeti kiállítása is.

A várhegy lábánál nyújtózó temetőben 1200 körül épített, Szent Jakab tiszteletére szentelt templom áll, szinte teljesen az eredeti, építéskori állapotában. Kicsit odébb, a szintén a várhegy lábához épült kisváros szívében pedig a Sarlós-Boldogasszony templomot és a ferences kolostort találjuk, amely alatt a 17. században kialakított kriptában eddig a Batthyány család csaknem száz tagja talált végső nyughelyet.

a németújvári Batthyány-kriptaA Batthyányak 1524-ben kapták meg Németújvárt a hozzá tartozó falvakkal II. Lajos királytól birtokul. Korábban (Mátyás adományaként) az Újlakyaké volt, akik Ágoston-rendi szerzetesek számára alapítottak a településen rendházat. A reformáció híveként Batthyány (III.) Boldizsár 1569-ben bezáratta a kolostort (őt magát még nem a kriptában temették el, emlékét azonban sírkő őrzi a mai ferences templom falában). A 17. században Batthyány (I.) Ádám rekatolizált, s ekkor építették az 1640-es években a ferencesek számára a kolostort és a templomot. Ő alakíttatta ki mai formájában a templom és kolostor alatt álló kriptát is családi temetkezési helyül. Batthyány Ádámot és feleségét már a kripta föld alatti alapító kápolnájában temették el 1653-ban, illetve 1659-ben. Nem ők voltak azonban az elsők: Batthyány (II.) Ferencnek is a korábbi kripta lett a nyughelye 1625-ben, az ő koporsója azonban nem maradt fenn.

Ugyan a kriptába a főbejárat a templomon kívülről vezet (a kapu fölött a halál angyalát és a hit figuráját láthatjuk), általában nem innen, hanem a templom szentélye mellett nyíló Loretto-kápolnán át lehet megközelíteni (a szentély barokk oltárán bal oldalon Szent Istvánt, a jobbon Szent Lászlót örökítették meg). A sekrestyén áthaladva lépcső visz le boltozatos kriptába.

Az alapító kápolnával együtt összesen hat helyiségből és egy hosszú folyosóbál álló kriptarendszerben (a folyosó abba a terembe vezet, amely a kolostorépület alatt található), hamar megértjük a Batthyány család honlapján olvasható felhívást, amely szerint felajánlásokat várnak a kripta fenntartására és felújítására, hiszen ez meghaladja az erejüket. Bár a terek szerkezetileg épek, azonban hullik a vakolat és a maradványaiban is impozáns díszítő festés csupán nyomokban maradt meg. A jó szellőzés miatt a vizesedés is kordában tartható, kivéve a legmélyebben fekvő IV. számú termet, ahol a nyers tégla boltozat alatt nedves a padló, s néhány koporsó is korhadásnak indult.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!