Történelemportál

130 éve született Galamb József, az első népautó tervezője

Rovatok: Emlékezet

A makói származású Galamb József születésének 130. évfordulója alkalmából egész napos programmal emlékeztek meg a világhírű magyar mérnök és tervező, a Ford legendás T-modellje fő konstruktőrének gazdag pályafutásáról.

felújított Ford T-modell (fotó: szegedma.hu)

felújított Ford T-modell (fotó: szegedma.hu)

A Galamb József nevét viselő szakképző iskola előcsarnokában délelőtt Mágori Józsefné, a térség országgyűlési képviselője, Gáti József, az Óbudai Egyetem kancellárja, Szakács Gábor autómérnök, az iskola volt tanítványa, Medgyesi Pál, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke, Szilágyi László, a Maros-parti Veterán Autómotoros Egyesület elnöke és Horváth Zoltán, a makói oktatási központ igazgatója jelenlétében megkoszorúzták a névadó szobrát, majd a tanulók munkáit bemutató műszaki kiállítást tekinthették meg az érdeklődők.

Ezt követően Szakács Gábor, az iskola egykori diákja sikeres vállalkozásairól, a legnagyobb, világhírű autógyárak beszállítójaként szerzett nemzetközi tapasztalatairól tartott érdekfeszítő előadást, később a vendégek a város főterén található Galamb József-mellszoborhoz vonultak. Délután a Deák Ferenc utca 61. szám alatt található épület (amely egykoron a Galamb fivérek által fenntartott Ford-lerakatként működött, és ide küldte Galamb József az Amerikában előállított legújabb Ford-modelleket és alkatrészeket) elé vonult a vendégsereg, ahol Kubatov Gábor fideszes országgyűlési képviselő, pártigazgató, Magyar Anna és Mágori Józsefné országgyűlési képviselők, Medgyesi Pál és Gáti József megkoszorúzta a falon található, 1981-ben felállított emléktáblát.

Az emlékülés előtt az érdeklődők és járókelők megcsodálhatták a múzeum előtt felállított váz nélküli, de üzemképes régi T-modellt és még két gyönyörűséges veterán Fordot. A tudományos tanácskozást Zombori István, a szegedi múzeum igazgatója vezette. Üdvözölve a jelenlévőket örömét fejezte ki, hogy Makó felismerte Galamb József nagyságát, és méltón megemlékezett munkásságáról, aki tudásban, tisztességben, magyarságtudatban, szakértelemben és kitartásban méltán lehet az ifjú nemzedék példaképe. Neki és a hozzá hasonlók munkásságának köszönhetően tudott az ország előbbre jutni, reméljük, így lesz ez a XXI. században is, fogalmazott Zombori.

Magyar Anna hangsúlyozta, büszkeség és öröm tölti el nemcsak a makóiakat, hanem a Csongrád megyeieket is, hogy egy ilyen kiváló szakemberrel dicsekedhetnek. Az emlékezés kiváló alkalom arra, hogy Galamb pályafutását, egész életművét követendő példaként állítsuk, mert az általa elért eredményeknek köszönhetően előrébb mehet a világ. A világhírű magyar mérnök példájáról Kubatov Gábor beszélt. Galamb egész életútja azt erősíti meg bennünk, hogy érdemes bízni önmagunkban, a csoda mindenkivel megtörténhet. Érdemes tanulni, mert a tudás mindenhol a világban érték. Galamb nem bankár volt, figyelmeztetett Kubatov, hanem az elvégzett munkában hitt. Ma is a termelésben kell hinnünk, mert az biztosítja az ország jövőjét. Hinnünk kell álmainkban, hogy ismét Európa büszke országai közé tartozhassunk.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!