Történelemportál

Visszakaphatja becsületét a mártír tábornok

Rovatok: Tallózó

Az államfőhöz fordul Jány Gusztáv ügyvédje, hogy a Don-kanyarban 1943-ban javarészt megsemmisített második magyar hadsereg egykori parancsnokát nevezzék ki posztumusz vezérezredessé – írja a Magyar Nemzet.

jany_gusztavJányt a 1947-ben háborús bűncselekmény miatt, koholt vádak alapján golyó általi halálra ítélték és kivégezték, majd a rendszerváltás után a Legfelsőbb Bíróság felmentette. A Don-kanyarban Jány Gusztáv parancsára az utolsó erejéig kitartó 200 ezer fős seregből 1943 nyarán 85 ezren tértek haza. Jány idehaza nem volt hajlandó együttműködni a németekkel és a nyilas hatalommal. A szovjet invázió elől családjával Németországba távozott, majd felesége halála után 1946-ban visszatért.

A népbíróság ítélete ellen nem fellebbezett, az ítéletet 1947 november 26-án végrehajtották. A Legfelsőbb Bíróság 1993-ban felmentette, miután megállapította, hogy nem volt szerepe törvénytelenségekben, ám tiszti rangjába nem volt jogköre visszahelyezni. Ezt most a hadsereg főparancsnoka, Schmitt Pál köztársasági elnök teheti meg, akitől Galli István ügyvéd az egykori főtiszt katonai becsületének helyreállítását kéri.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!