Történelemportál

Várostörténeti múzeum nyílik a nagyváradi várban

Rovatok: Műemlék

Az ajtók és ablakok kereteinek restaurálása kezdődött el nemrég a nagyváradi várban. A középkori, ötágú csillag alakú erődítmény teljes helyreállítása 2010 tavaszán kezdődött el, a költségeket a Regionális Operatív Programon keresztül az Európai Unió finanszírozza. Mivel tavaly a tervezettnél gyorsabban sikerült haladni a munkálatokkal, egy újabb, az eredeti ütemtervben nem szereplő épületszárnyat is elkezdtek restaurálni: az A szárnyban, vagyis a vár belső körének északkeleti oldalát képező fejedelmi palotában a vár, illetve a város történetéről szóló múzeum kap majd helyet.

nagyvarad_var

A restaurálás első szakaszában helyreállítandó nyolc épülettestből ez a legnagyobb, legösszetettebb, és ennek a története a legérdekesebb – állítják a munkálatot vezető szakemberek. Az épület gazdagon díszített, különleges építészeti értéknek számít. Az ajtó- és ablakkereteket kőfaragók restaurálják aprólékos munkával, kézzel. A helyreállítás mellett a leendő múzeumépületben már az elektromos hálózat bevezetését is elkezdték, a vízvezetékek elhelyezése pedig már félig készen van.

A várrestaurálás a nagyváradi önkormányzat legnagyobb befektetése – a bihari megyeszékhelyen még soha nem került sor ekkora léptékű helyreállításra. A projekt mostani, első szakasza 2015-ben fejeződik be, a városvezetés pedig dolgozik a következő, projektzáró szakasz finanszírozásának megszerzésén. A projekt összértéke 36 millió 780 ezer lej, amelynek jó részét vissza nem térítendő támogatásból fedezi a város.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!