Történelemportál

Márton Áron úgy állt, mint egy fenyő a Hargitán

Rovatok: konferencia

Kis-Rigó László megyés püspök és Kun Miklós történész kezdeményezésére Márton Áron, Erdély nagy hírű püspöke halálának harminc éves évfordulójára konferenciát rendeztek Zuglóban, melyen Kalmár Ferenc, országgyűlési képviselő is tartott előadást, s elárulta: hogy személyes kötődés is fűzi az erdélyi magyarság egykori lelki vezetőjéhez.

marton_aron

Márton Áront 1924. április 19-én szentelték pappá. Ezt követően több erdélyi településen lelkészi szolgálatot végzett. Így került a kolozsvári egyetemre is ahol egyetemi lelkészként tevékenykedett. Egyik, leányok számára tartott beszédében gróf Széchenyi Istvánra utalva az alábbiakat mondta: „Erdélyt nem a magyar hadsereg vesztette el és nem a román hadsereg hódította meg. Hanem meghódították a román anyák, akik szültek, szültek és szültek. És elvesztették a magyar nők akik nem szültek.” Romániában már ekkor felfigyeltek rá a hatóságok, veszélyes irredentának tartják. 1938-ban Gyulafehárvár püspökének nevezték ki, s a második világháborúban is ott maradt a városban, kiállt a magyarság jogaiért, s templomi beszédekben, levélben lépett fel a zsidóüldözés ellen. A háború után 1955-ig börtönben, majd 1967-ig házi őrizetben élt, 1980-ban hunyt el.

„Otthon a családban nagyon sok szó esett Márton Áronról, aki karizmatikus személyiség volt, ő valóban nem engedett a negyvennyolcból. Úgy állt, mint Hargitán egy szál fenyő, nem volt hajlandó meghajolni, feladni a szellemiségét, igazi vezető egyénisége volt a magyarságnak. Saját kötődésem is fűz a püspökhöz. Brassóban ő bérmált engem” – mondta el Kalmár Ferenc, a KDNP alelnöke, országgyűlési képviselő, aki a konferencián a püspökről tartott előadást, Szászfalvi László, az egyházügyért is felelős államtitkár, Pápai Lajos győri püspök és Kozma Gábor, a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola rektora mellett.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!