Történelemportál

Glatz Ferenc kínos újszegedi szereplése

Rovatok: Tallózó

A hallgatóságát megvárakoztató Glatz Ferenc beszéde befejeztével udvariatlanul elhagyta a konferenciát, így nem hallhatta, hogy többen nemtetszésüket fejezték ki a felszólalásával kapcsolatban.

Glatz Ferenc

Glatz Ferenc: megbékélést kell hirdetni

Meglehetősen kínosra sikeredett Glatz Ferenc volt akadémiai elnök előadása egy újszegedi konferencián. A Délvidéki Mártírium 1944–45 Alapítvány kezdeményezésére január 23-án, az atrocitások 66. évfordulójának alkalmából megtartott rendezvény közönségét eléggé megvárakoztatta Glatz, majd arról kezdett beszélni a délvidéki szerb magyarirtások kapcsán, hogy mielőbb nemzetek közti megbékélést kell hirdetni. A konferencián egyébként az előadók az új levéltári kutatások – a megnyílt Újvidéki Levéltár és a belgrádi OZNA (Odelenje za Zastitu Naroda, vagyis „Népvédelmi” Osztály) levéltárának dokumentumai – alapján tartották meg előadásaikat. A résztvevők azonban hiába várták, hogy Glatz Ferenc Európa helyzetét és a megbocsátás szükségességét kimerítően taglaló felszólalása után rátérjen a délvidéki atrocitásokra, az általa vezetett szerb–magyar történész vegyesbizottság munkájára, a dokumentálás felgyorsítására – ezekről nem esett szó.

Hallgatóság: majd ha a szerbek bocsánatot kértek

Beszéde végén Glatz Ferenc udvariatlan módon elhagyta a konferenciát, így már nem hallhatta, hogy többen is hangot adtak nemtetszésüknek a felszólalásával kapcsolatban. Az egyik résztvevő úgy reagált, elfogadhatatlan a volt akadémiai elnök felvetése. Mint fogalmazott: először talán a szerb kormánynak kellene bocsánatot kérnie és egyáltalán elismernie a történteket, megbékélésről csak ezek után lehet szó. Hangsúlyozta, a szerbek részéről e téren nem történt előrelépés, így érthetetlen a megbocsátás emlegetése a sérelmet szenvedett magyarok részéről. Felhívták a figyelmet arra, hogy számos tömegsír felett ma szeméttelep van, de a szerbek az elhunytak emléktábláit is rendszeresen megrongálják. Kifogásolták, hogy noha a jelenleg ismert 60 tömegsír mielőbbi feltárása lenne az elsőrendű cél, azt a Glatz Ferenc vezette bizottság programja csak a 8. pontban említi, holott tulajdonképp ezért hozták létre a kutatócsoportot.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!