Történelemportál

Több mint 400 avar sírt találtak Makón

Rovatok: Régészet

Gazdag kora avarkori leletanyag, arany- és ezüstékszerek, kardok, valamint nagy mennyiségű cseréptöredék került elő a makói ipari park területéről, ahol 2009 augusztusa és 2010 októbere között végeztek ásatásokat a Móra Ferenc Múzeum régészei.

Az ipari park 25 hektáros területéből nyolc hektáron voltak régészeti lelőhelyek. Egykor a Maros fattyúága folyt erre, az emberek pedig a kiemelkedő dombokon telepedtek meg – mondta a feltárás eredményeiről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Balogh Csilla régész.

Avar fejedelmi álcsat a VII. századból. Magyar Nemzeti Múzeum

Avar fejedelmi álcsat a VII. századból. Magyar Nemzeti Múzeum

Az ásatások során öt lelőhely került elő, ezek közül a legfontosabb egy kora avarkori, feltehetően a VI. század harmadik harmadából származó temető volt. A régészek összesen 407 sírt tártak föl, amelyek mintegy kilenctizede lovassírnak bizonyult.

A sírokban számos cserépedényt találtak, ezek beltartalmának elemzése még nem fejeződött be, de a tapasztalatok szerint egy részükbe virágokat helyeztek el, másik felükbe pedig élelmiszereket raktak mintegy útravalóul a halottnak – magyarázta a szakember.

A sírok között voltak olyanok is, amelyekbe feltehetően nem közembereket temettek. Tizenhárom férfi sírba a harcost fegyvereivel, íjával, tegezével és kardjával együtt helyezték el. Több női sírban pedig nemesfém ékszerek – arany fülbevaló, kereszt, bizánci érméből készült függő és gyűrűk – is voltak. A leletanyag egyik legszebb darabja egy ezüstből készült, aranyozott lemezcsüngős nyakék.

A feltárás tudománytörténeti érdekessége, hogy egykor Móra Ferenc Deszk közelében egy nagyon hasonló avarkori temetőre bukkant, az ásatásról szépirodalmi műveiben is többször írt – jegyezte meg Balogh Csilla.

Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közgyűjtemény régészei ősszel hozzákezdtek az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti szakaszán a feltárási munkákhoz. A zord időjárás beköszönte előtt a hét ásatási csoport a teljes 360 ezer négyzetméteres területből 20 ezer négyzetméter átvizsgálásával végzett. A munka zömét 2011-ben kell elvégezni, mert a régészeti munkák végső határideje 2012. június 15. – tette hozzá a szakember.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!