Történelemportál

Balkáni birodalom – megjelent Raffay Ernő új könyve

Rovatok: Kiadvány

A Nagy Magyarország Könyvek második köteteként megjelent Raffay Ernő Balkáni birodalom című könyve, amely Nagy-Románia megteremtésének történetét mutatja be 1866–1920 között.

Raffay Ernő: Balkáni birodalomA mai magyar–román viszony megértéshez elengedhetetlen a román kül-, bel- és nemzetiségpolitika elmúlt több mint egy évszázada legelemibb összefüggéseinek, céljainak, a román nemzetté válás folyamatainak, eseményeinek az ismerete. Raffay Ernő könyvének első fejezete betekintést nyújt a modern Románia politikai, jogi, közigazgatási alapjainak megalkotásába, áttekinti a belpolitikai helyzetet és a külpolitikai tájékozódást a XIX. század utolsó évtizedeiben. A román irredenta mozgalmak megerősödését, a gróf Tisza István által kezdeményezett magyar–román tárgyalásokat, a világháborús részvételt, valamint Nagy-Románia megteremtését ismerhetjük meg a második fejezetből. Végül Románia mezőgazdasági, ipari termeléséről és kereskedelméről nyerhetünk átfogó képet az 1866–1920 közötti időszakban. A 272 oldalas könyv A vajdaságoktól a birodalomig (1989) átdolgozott, kibővített kiadása.

A könyv szerzője, dr. Raffay Ernő a szegedi József Attila Tudományegyetemen történelem–Kelet-Európa története szakán végzett. 1994-től a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, tudományos rektorhelyettese, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, az Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezetője. Az általa alapított Balkanisztikai Kutatócsoport vezetője. Országgyűlési képviselő (1989–1994), a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára (1990–1993), a Magyar Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke (1990), az Erdélyi Szövetség társelnöke (1988–1990), a Trianon Társaság elnöke, majd tiszteletbeli elnöke (1997). 2007-ben egyik alapítója a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítványnak és szerkesztője a 2009 januárjában indult Trianoni Szemle című tudományos szakfolyóiratnak. Kutatási területe a 19–20. századi magyar történelem és a balkáni népek története, főként a magyar–román kapcsolatok, Erdély és a trianoni békediktátum története.

A könyv partnerboltjainkban, így az Anima üzleteiben 2500 Ft-os áron kapható. Kedvezményesen, 2000 Ft-os áron megvásárolható szerkesztőségünkben, illetve meg is rendelhető a megadott elérhetőségeinken (postaköltséggel 2500 Ft). A Nagy Magyarország Könyvek mindhárom kötetének megvásárlása esetén további kedvezmények.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!