Történelemportál

Hatvanöt év után hazatér a hősi halott repülő

Rovatok: Emlékezet

Valószínűsíthetően az 1945. február 19-én, a visszacsatolt felvidéki területen eltűnt Horváth György repülő hadnagy maradványait találták meg és szállították Magyarországra.

Pénteken délelőtt katonai tiszteletadás mellett a szolnoki Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison fogadták a hősi halott nemzeti színű lobogóval letakart koporsóban nyugvó maradványait. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a megjelent hozzátartozók, magas rangú katonatisztek és a díszőrség fala között búcsúztatta a mai Szlovákiához tartozó Búcs község mellett megtalált hadnagyot, akineki egy Messerschmitt-109-es repülőgéppel együtt veszett nyoma a II. világháború utolsó periódusában.

Fotó: szoljon.hu

fotó: szoljon.hu

Egyelőre ismeretlen katonaként kezelik vélhetően Horváth György maradványait, ugyanis a DNS-teszt eredményére még várni kell, azonban minden jel arra mutat, hogy az eltűnt magyar repülősre és gépének roncsaira bukkantak rá a kutatók. Ebben az időben egyetlen magyar katona tűnt el ebben a légtérben, ilyen géptípussal, és a megtalált váll-lapok is Horváth hadnagyra utalnak (a rokonok által őrizgetett hadnagy régi zubbonya is méretében megegyezik a maradványok mellett ruhafoszlányokkal…).

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!