Történelemportál

Eddig soha nem látott ’56-os felvételek

Rovatok: Kordokumentum

A Magyar Televízió felhívására egy néző értékes, az 1956-os forradalom napjaiban készített fényképeket bocsátott a műsorszerkesztők rendelkezésére – olvasható a köztévé közleményében. A fotók Rötzer Henrik fotóművész alkotásai, a nagyközönség október 23-án A hétköznapok forradalma és A forralom hétköznapjai című műsorokban ismerheti meg a felvételeket.

fotok56

Rötzer Henrik neve csaknem ismeretlen a magyar fotózást kutatók körében, pedig a két világháború között, s még a háború után is számos újságban, folyóiratban találkozhatunk felvételeivel. Rötzer 1895-ben született, halálának ideje ismeretlen. 1914-ben a Duna Gőzhajózási Társaság alkalmazottja lett, a második világháború után az Óbudai Hajógyárban dolgozott – idézi fel a múltat a köztelevízió.

A fotóművész precíz ember volt, Rolleiflex gépén készített felvételeiről pontos feljegyzéseket készített, életének krónikája naplójából követhető. Nagyon sok helyen publikált, felvételei egyebek között a Rádióélet, a Színházi Magazin, az Új Idők lapokban jelentek meg, a háború után a Pest Megyei Hírlapban, az Élet és Irodalomban, a Szabad Népben találkozhatunk képeivel. Mint a kommünikében olvasható: szeretett utazni, az erdélyi tájat, a székely embereket különösen szívesen fényképezte. Leszármazottak nélkül hunyt el, felesége halála után a hagyaték egy része a Benke családhoz került.

Benke Imre a Magyar Televízió felhívására kereste fel az 1956-os műsor szerkesztőit, s Rötzer Henrik 1956-ban készített fényképeiből adott át egy sorozatot. A mintegy félszáz képen a romos fővárost, égő járműveket, az élet hétköznapjait örökítette meg az utókornak, a dokumentumok hátsó oldalára pontosan feljegyezte a készítés helyszínét és dátumát.

Az eddig még sehol sem publikált fotókat a Magyar Televízió október 23-án A hétköznapok forradalma című műsorában (m1, 10.27) és A forralom hétköznapjai című adásban (m1, 14.30) teszi közkinccsé.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!