Történelemportál

Újjászülethet a keresdi Bethlen-kastély

Rovatok: Műemlék

Értékes történelmi és kulturális örökséget jelentő kastély fog életre kelni a jövőben Maros megyében. A Bethlen-család egyik legősibb birtokát fiatal szakemberekből álló csoport kelti új életre.

A Segesvár melletti Dános községhez tartozó Keresden áll egy XV. századi reneszánsz stílusú várkastély, melyet a Bethlen család építtetett. Napjainkban az oda látogató turistát egy elhagyatott, az elmúlt évtizedek során egyre romló állapotú várkastély fogadja, melynek csak néhány, ízléstelenül felújított részét, illetve omladozó falait lehet megtekinteni. Ezen a helyen szervezte meg a Pro Castrum Bethlen Egyesület és a Pont pályázatíró iroda az I. Keresdi Marketing és Kommunikációs Tábort, amelynek célja: feltérképezni a várkastély jelenlegi helyzetét és megoldásokat találni a problémáira, illetve életképes tervet kidolgozni a vár jövőjét illetően.

a keresdi Bethlen-kastély (fotó: Kántor Lajos Kristóf)

a keresdi Bethlen-kastély (fotó: Kántor Lajos Kristóf)

A táborba Erdély különböző részeiből érkeztek egyetemisták és középiskolások, főként gazdasági, turisztikai és kommunikációs végzettségűek. E fiataloktól várták a kastély tulajdonosai a segítséget. A csapattá szerveződő lelkes kis társaság szakemberek segítségével dolgozott, akiktől sokat tanulhattak a projektmenedzsment, marketingtervezés, márkázás, egyedi arculatépítés, online kommunikáció és kreatív reklám csínjáról-bínjáról.

Egy hét alatt a közel tucatnyi csapat stratégiai lépések meghatározásán dolgozott, ám a fiatalok kreatív ötleteiket is papírra vetették. Ennek eredményeképpen született meg a cél: a közeljövőben újra fogják éleszteni a keresdi várkastélyt. Az ötletgazdák a korabeli hangulatot szeretnék visszaállítani a jelenlegi állapot helyett, ahol panzió, étterem, régi mesterségeket bemutató tér, múzeum, kiállítás és könyvtár is működne. Mindemellett tervbe vették különböző rendezvények, fesztiválok, táborok megszervezését is, például a keresdi Bethlen Napokét.

Ha minden a tervek szerint alakul, Maros megye egy élő kastéllyal gazdagodik, amely számos turistának és odalátogatónak biztosít kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, felejthetetlen élményeket.

Ahol az Erdélyi történet született

A reneszánsz stílusban épült várkastély alapjait még a 15. század közepén rakta le Miklós fia Márk. Az épület négyszögű udvar köré épült, lőrésekkel ellátott háromemeletes kerek tornyát domborművű őrző alakok díszítették. Az emeleti bejáratához ballusztrádos lépcső vezetett a régebbi erődítési gyakorlatnak megfelelően.

Árkádos szárnyát, mely egyben a kastély legszebb része volt valószínűleg Bethlen György felesége, Károlyi Klára kezdte építtetni 1559-ben bővítették, régi részeit átalakították. Saroktornyának egyik rozettás ablakán feltüntetett monogram szerint: (M. B. 1598), fiuk Bethlen Mihály is részt vett az építtetésben.

1675-ben Bethlen Elek emelte erődítéseit. Ő írta meg a Bethlen család első történetét. Itt írta meg Bethlen Farkas Erdélyi történetét is. Végig a Bethlen család birtoka volt, a 20. század elején még lakták, majd a két világháború között elhagyták a második világháború után a román állam elvette a családtól.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!