Történelemportál

Tovább folytatódik a Mátyás-szobor kálváriája – csak tavaszra készül el a felújítás?

Rovatok: Műemlék

A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálásában részt vevő hazai, illetve a munkálatokat felügyelő magyarországi szakemberek szerint továbbra sem adottak a megfelelő anyagi feltételek ahhoz, hogy a felújítás ebben az évben befejeződjék. Osgyáni Vilmos budapesti Munkácsy-díjas kőrestaurátor úgy véli: a jelenlegi ütemben csak jövő tavaszra készülhet el teljesen a Fadrusz-alkotás kőtalapzata. A művész szerint november elsejéig mindössze a kőtalapzat központi magja készülhet el, a fagyok beálltával pedig semmilyen építkezési tevékenységet nem lehet folytatni.

Továbbra sem hárultak el az anyagi természetű akadályok a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálása elől, holott a magyar kultúrtörténet egyik legjelesebb alkotásának felújítása – legalábbis papíron – már másfél hónappal ezelőtt be kellett volna fejeződjön.

A Krónika már idén májusban beszámolt arról, hogy a bronzalakok és a kőtalapzat restaurálásán dolgozó szakemberek munkáját nagymértékben hátráltatja, hogy a felújítás kivitelezését versenytárgyaláson elnyert Concefa Rt. nem utal ki számukra elegendő pénzt. Akkoriban mind a megrendelő – a kolozsvári polgármesteri hivatal –, mind a nagyszebeni társaság illetékesei cáfolták, hogy finanszírozási gondok adódnának, ezzel szemben a valóság az, hogy a helyzet nem sokat javult az eltelt hónapok során.

Olyannyira nem, hogy a tavalyi szerződéskötéskor leszögezett egyéves, július 22-én lejárt leleplezési határidőt nem tudta tartani a Concefa, sőt a cég – amely 380 ezer euróért vállalta a restaurálást – kezdeményezésére legutóbb szeptember végére módosították a felújított szoborcsoport átadási terminusát. Miközben a kivitelezők közül sokan abban bíznak, hogy ezt a határidőt tartani lehet, és a Mátyás királyt és vitézeit ábrázoló műemléket át lehet adni az alkotás eredeti leleplezésének 108. évfordulóján, október 12-én, mások ezt szinte kizártnak tartják. Osgyáni Vilmos budapesti kőrestaurátor szerint továbbra sem adottak a megfelelő anyagi feltételek ahhoz, hogy a felújítás ebben az évben befejeződjék.

restaurálás alatt a Mátyás-szobor

„Attól tartok, hogy november elsejéig mindössze a kőtalapzat központi magja készülhet el, ezzel párhuzamosan elkezdődhet a külső ívek megépítése. Márpedig a fagyok beálltával semmilyen építkezési tevékenységet nem lehet folytatni, ezért a jelenlegi ütemben csak jövő április–májusban fejeződhetnek be a kőmunkálatok” – nyilatkozta a Krónikának tegnap a Munkácsy-díjas művész, leszögezve: az eddigi munkálatok minőségével szemben semmiféle kifogás nem merült fel. Osgyáni – akit a felújítás költségeinek felét (400 ezer eurót) fedező magyar állam bízott meg a Mátyás-szoborcsoport kőrestaurálási folyamatának felügyeletével – kifogásolja, hogy a monumentális talapzat felújítását végző Nagy Benjámin marosvásárhelyi restaurátor munkadíjának megtérítésével is késlekedik a Concefa.

„Az már csak mellékes, hogy a tavaly november óta felgyűlt utazási költségeimet a kivitelező csak most tudta kifizetni” – panaszolta az anyaországi szakértő. Hozzátette: az anyagi gondokat már hónapokkal ezelőtt jelezte László Attila kolozsvári alpolgármesternek és a kincses város magyar főkonzulátusának, jelentős előrelépés azonban nem történt, holott a városháza rendelkezik a magyar állam által kiutalt összeggel.

Nagy Benjámin a Krónika kérdésére nem kívánt jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, várhatóan mennyi időt vesz még igénybe a kőtalapzat rekonstrukciója, leszögezte viszont: a következő egy hónap alatt ezt lehetetlenség kivitelezni. A restaurátor leginkább azt fájlalja, hogy miközben hosszú hónapok teltek el az elméleti-tervezési munkálatokkal, a tulajdonképpeni kivitelezésnek csak a talapzat nyár elején történt szétbontása után foghattak neki.

„Egy ilyen műemlék felújításához legalább két évre lenne szükség. Arról nem beszélve, hogy már a restaurálási tervvel problémák adódtak, hiszen miközben az alapkoncepció az volt, hogy a kőtalapzatot a repedésekbe történő injektálással is fel lehet újítani, kiderült, hogy az egész szerkezetet le kellett bontani és újjáépíteni, ami megnövelte a költségeket is” – magyarázta lapunknak Nagy Benjámin, aki egyébként indokolatlannak tartja a magyar fél javaslatára összeállított, a felfüggesztett királyszobor köré emelt – százezer euró értékű – fém tartószerkezetet, hiszen sokszor a saját bőrén tapasztalja, hogy a kövek felvágására használt korongokra sincs pénz.

A restaurátor közölte, noha a vistai kőfaragás sem halad az elvárt ütemben, reményei szerint a talapzat lényeges elemeivel elkészülnek a tél beálltáig, annak pedig kifejezetten örül, hogy sikerül úgy megépíteni a központi magot, hogy a jövőben ne álljon fenn az eddig mindössze a díszítőelemek által tartott lovas szobor „alászállásának” veszélye. Eközben a bronzalakok restaurálását végző Kolozsi Tibor szobrászművésztől megtudtuk, Mátyás király és vezéreinek felújítása jól halad, ezek viszont csak a kőtalapzat elkészülte után kerülhetnek vissza eredeti helyükre, és maga a visszahelyezés is eltart egy hónapig.

A jelek szerint tehát roppant kevés az esélye, hogy az alkotást még ebben az évben leleplezzék, már csak azért is, mert bebizonyosodott: a versenytársait alaposan alullicitáló Concefa igencsak elszámította magát, amikor mindössze 380 ezer euróért vállalta annak a restaurálásnak a költségeit, amely hazai és anyaországi szakértők egybehangzó véleménye szerint 800 ezer euróba kerülhet. Éppen annyiba, amennyit a román és a magyar kormány elkülönített a célra.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!