Történelemportál

Szakály Sándor: Szabó Ervin nem lehetett kommunista, elhunyt a magyarországi kommunizmus előtt

Rovatok: Szabó Ervin

Szakály Sándor történész üdvözölte a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány felvetése nyomán kialakult vitát, ám a névváltoztatást nem tartaná szerencsésnek.

Mi a véleménye arról, hogy vita bontakozott ki a témában?

— Jónak tartom, hogy széles körű vita alakuljon ki ilyen és ehhez hasonló kérdésekben. A névváltoztatást azonban nem tartom kimondottan szerencsés felvetésnek. Már csak azért sem, mert Szabó Ervin nem lehetett kommunista, hiszen elhunyt, mielőtt Magyarországon kommunizmus lett volna. Azt pedig Szabónál senki sem vonja kétségbe, hogy az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról közel sem „osztályharcos”, hanem nemzeti alapon írt.

Mit gondol általában az elnevezések megváltoztatásáról?

— Vannak történelmünkben olyan köztiszteletben álló személyiségek, akik sokat tettek a nemzetért, így szerepük nem lehet vita tárgya. Olyanokra gondolok, mint Széchenyi István. A legtöbb esetben azonban mindig akadnak, akik ezt vagy azt a személyt valamilyen okból kifogásolják.

Hazánkban az elmúlt évtizedekben többször előfordultak átne­vezések.

— Így igaz, erre a legjobb példa talán az Andrássy út, amelynek nevét számtalanszor módosították. Úgy vélem, a dualizmus kori Magyarország névadásaival lehetne leginkább azonosulnunk, hiszen akkor politikailag semleges elnevezéseket alkalmaztak.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!