Történelemportál

Nagy Magyarország Könyvek 1. – Román véderő Magyarország ellen

Rovatok: Kiadvány

A Nagy Magyarország történelmi magazin kiadója örömmel jelenti be a Nagy Magyarország Könyvek első kötetének megjelenését. Sorozatunk célja, hogy a történelem kevéssé ismert mozzanatairól, illetve vitákat kiváltó eseményeiről, személyeiről további egyedi információkat szolgáltassunk az érdeklődőknek. Igyekszünk a Nagy Magyarország történelmi magazinhoz hasonló igényességgel megválogatni és feldolgozni témáinkat. Bízunk benne, hogy könyvsorozatunk jól kiegészíti a lap tartalmát, és a közzé tett ismeretek hozzájárulnak a Kárpát-medence múltjának alaposabb megismeréséhez és az elhallgatott történelmünk újrafelfedezéséhez.

Mihályi Balázs: Román véderő Magyarország ellenA Román véderő Magyarország ellen című kiadvány hiánypótló a maga nemében. A második világháborút megelőző évek román határerődítéseit eddig egy munka sem dolgozta fel ilyen részletekbe menően. Az 1937-ben kezdődött építkezésekkel Románia a Magyarország elleni háborús védekezésre készült. Az elképesztően magas költségekből megépült létesítmények a sors fintora folytán egyetlen puskalövés nélkül kerültek a magyar csapatok birtokába 1940-ben, a II. bécsi döntés eredményeként.

A könyv a tervezéstől egészen a részleges lebontásig nyomon követi a II. Károly román királyról elnevezett, a francia Maginot-vonal mintájára készült erődrendszer történetét. Részletesen foglalkozik a román–magyar háború lehetőségével, a szemben álló erők haditerveivel. A könyvben számos térkép és eddig soha nem publikált fotó található. A térképek segítségével felkereshetőek az egykori erődök maradványai.

A könyv szerzője, dr. Mihályi Balázs az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett térképész szakon 2003-ban. Diplomamunkájának címe Budapest ostromának térképészeti feldolgozása volt, amelynek eredményeként megszülető térképe az ostromról több publikációban is megjelent, a Hadtörténeti Múzeum állandó kiállításán is megtekinthető. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen folyatta alkalmazott térinformatikus szakon, illetve posztgraduális képzésben vett még részt ezzel párhuzamosan az ELTE-n. Hadtörténelemmel gyerekkora óta foglalkozik, fő kutatási területei: erődítések története és szerepe a Kárpát-medencében a XX. században, illetve Budapest ostroma (1944-45).

A könyv kedvezményesen, 1000 Ft-os áron megvásárolható szerkesztőségünkben, illetve meg is rendelhető a megadott elérhetőségeinken. Partnerboltjainkban, így az Anima üzleteiben 1190 Ft-os áron kapható.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!