Történelemportál

Monok István szerint veszélyes lenne a névváltoztatás

Rovatok: Szabó Ervin

Az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója szerint veszélyes, és több szempontból is aggályos lenne megváltoztatni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. Monok István vasárnap az MTI-nek azt mondta: szerinte “méltó”, hogy az intézményhálózat máig Szabó Ervin nevét viseli.

Az MTI azért kereste meg Monok Istvánt, mert vasárnap délelőtt a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány azt közölte: a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény “egy szélsőbalos kommunista ideológus” nevét viselje.

Monok István a kezdeményezéssel kapcsolatban arról beszélt: egy intézmény nevének megváltoztatásával annak ismertségén “csorba esik”. A könyvtártörténész szerint azonban ennél is komolyabb probléma lehet, ha a névváltoztatás miatt egyes letétbe adott anyagokat, gyűjteményeket azok tulajdonosai vagy örökösei netán visszakérik majd a könyvtártól. Mint mondta, egy ilyen esetben megcsonkulhat a történetileg kialakult állomány.

Monok István szerint Szabó Ervin személye “nem olyan mértékig dehonesztálódott” életművének egy korszakában hangoztatott ideológiai nézete miatt, ami indokolttá tenné a névváltoztatást. A művelődéstörténész úgy látja, Szabó Ervin a maga korában egy “nagyon progresszív”, kifejezetten a közkultúrát előtérbe helyező koncepció szerint szervezte a könyvtárat. Szabó Ervin érdemei között említette, hogy a korabeli porosz könyvtári felfogással szemben ő az angolszász modellt vezette be. Utalt arra is, hogy az intézmény mindig is Szabó Ervin nevét viselte, s a könyvtárnak előtte nem volt más névadója.

A kezdeményezéssel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: másokkal együtt neki is “elege van abból”, hogy túlpolitizálják a szakmákat. Az MTI megkereste a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatóját is, Fodor Péter azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!