Történelemportál

Megemlékezés a szárazajtai vérengzés áldozatairól

Rovatok: Emlékezet

A Maniu-gárdisták által 1944. szeptember 26-án kivégzett 13 ártatlan áldozatról az idén is megemlékeznek Szárazajtán. Vasárnap, a délelőtti istentisztelet után a falu központjában található emlékműhöz vonulnak, ahol felelevenítik a szörnyű nap eseményeit, és elhelyezik a kegyelet koszorúit.

a szárazajtai emlékmű

Vargha Mihály alkotását 1994- ben avatták fel

1944 szeptemberének elején a falu közelében tartózkodó német csapatok felvették a harcot a bevonuló román és szovjet csapatok ellen, és több román katona is elesett. A felelősséget a falu lakóira hárították, ezt torolták meg a németek kivonulása után a faluba érkező román szabadcsapatok. 1944. szeptember 26-án, miután két embert már hajnalban, saját otthonukban agyonlőttek, a falu 16 és 60 év közötti magyar lakóit az iskola udvarára terelték, ahol egy előzetesen összeállított lista alapján kezdődött el a mészárlás.

További hét embert végeztek ki a tömeg előtt, kettőt pedig, a 21 éves Nagy Sándort és testvérét, a 25 éves Nagy Andrást baltával lefejezték. A 45 éves Nagy D. József tíz lövés után is életben maradt, ő később hunyt el, míg a 38 éves Tamás Lászlóval az összegyűltek közé leadott sortűz végzett. A vérengzésről első alkalommal csak 1990-ben lehetett megemlékezni, ugyanakkor tartották – 46 év után! – az elhunytakat megillető egyházi temetési szertartást is.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!