Történelemportál

Újra látogatható a barcarozsnyói vár

Rovatok: Műemlék

Szerdától újra látogatható a barcarozsnyói vár. Brassó megye egyik legnépszerűbb turisztikai célpontját tavaly szeptemberben zárták be a nagyközönség előtt, mert leomlott az egyik erkély.

A lezuhanó balkon magával rántotta a fal egy részét. Idén áprilisban leomlott a parasztvár egyik támfala is. Adrian Veştea polgármester szerint a vizsgálatokat végző marosvásárhelyi cég több omlásveszélyes helyet is azonosított, jelenleg azt vizsgálják, el tudják-e keríteni ezeket a részeket. A szakemberek szerint a múlt évi szeptemberi incidensre azért került sor, mert a vár korábbi üzemeltetője, egy külföldi cég több engedély nélküli beavatkozást is végrehajtott a középkori erődítményen.

bararozsnyoi_var

Adrian Veştea, Barcarozsnyó polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján közölte, az elmúlt hónapban számos műszaki vizsgálatot végeztek a helyszínen, a munkálatokkal megbízott marosvásárhelyi cég több omlásveszélyes helyet is azonosított, majd elkerítették ezeket a részeket, hogy ne veszélyeztessék a látogatók testi épségét. A marosvásárhelyi céget versenytárgyalás keretében választották ki, a vizsgálat értéke 15 ezer euró. „A turisták megtekinthetik a várat és az építmény udvarát, a tornyokat viszont lezártuk és megtiltottuk azt is, hogy a látogatók felmásszanak a várfalra. A vár történetéről többnyelvű tájékoztatókat osztunk szét a látogatók között, akik igény szerint idegenvezetőinkre is számíthatnak” – magyarázta a polgármester.

Nicolae Pepene, a barcarozsnyói önkormányzat kulturális referense közölte továbbá, a vár udvarán augusztus végéig rendszeresen kulturális rendezvényeket szerveznek. Mint mondta, jövőre, a vár építésének 800. évfordulója alkalmával nagyszabású rendezvénysorozatot szerveznek, melynek keretében megnyílik a vármúzeum is. A parasztvár augusztusban díjmentesen látogatható, szeptembertől a felnőttek 10, a kiskorúak 5 lejért válthatnak belépőt.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!