Történelemportál

Doberdói katonai emlékhelyeken állítanának emléktáblákat

Rovatok: Emlékezet

A nagyváradi közösség emléktábláit kívánják felállítani a Doberdó-fennsíkon található, magyar katonákhoz köthető katonai emlékhelyeken – jelentette ki Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere. A Pro Liberta Partium Egyesület egyik célja ápolni a háborúkban elesett magyar katonák emlékét. Ezzel a célkitűzéssel összhangban szervezett az egyesület július 28-31 között kutatómunkával egybekötött zarándoklatot az első világháború egyik legkegyetlenebb hadszínterére, a Doberdó-fennsíkra. Az ott szerzett tapasztalatokról számoltak be tegnap sajtótájékoztató keretében a résztvevők.

emlékmű Doberdó legmagasabb pontján, felirata: "a halálban barátokká lettek a magyar és olasz katonafiatalok" (fotó: Benkő Sándor)

emlékmű Doberdó legmagasabb pontján, felirata: "a halálban barátokká lettek a magyar és olasz katonafiatalok" (fotó: Benkő Sándor)

Sárközy Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, hogy egyesületük kapcsolatban áll a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel, valamint az Isonzó Baráti Körrel, amely szervezetek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az idei évi utazás megvalósulhasson, és az egyesület kutatómunkát végezhessen ebben a törvény által védett övezetben. A három szervezet tagjai együtt indultak a doberdói nagyváradi emlékhelyek felkeresésére.

Kratochvil Károly, a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred parancsnoka már az első világháború idején felhívást intézett a nagyváradi polgársághoz: állítsanak emlékműveket a Doberdó-Isonzó hadszíntéren meghalt magyar katonák emlékére. Az akkori polgárság összetartását jelzi, hogy háborús időszakban összegyűlt a pénz négy emlékmű felállítására, amelyek fel is épültek. Ma ezek közül kettő Olaszország, kettő pedig Szlovénia területén található. Három emlékmű helye ismert, ezeket fel is keresték a zarándoklat során, de az egyik szlovéniai emlékművet még nem sikerült megtalálni. Delorean Gyula nagyváradi helyi tanácsos, az egyesület tagja kifejtette: „Egyesületük szándéka az, hogy bekerüljön a köztudatba: vannak emlékhelyeink azon a vidéken. Éppen ezért utazásokat is szervezünk ezekhez az emlékheyekhez.” Delorean, kifejezte abbéli reményét, hogy a történelmi események száz éves évfordulóján, 2014-ben sikerül az egyesületnek is bekapcsolódnia az ünnepi megemlékezésekbe.

A nagyváradi delegáció tagja volt Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere is, aki elmondta, hogy a doberdói régióban találkozott négy polgármesterrel, továbbá egyeztetett Gorizia tartomány elnökével, valamint a tartományi testület elnökével is. Az alpolgármesterasszony elárulta, hogy a tartomáy elnöke nem fogadta kedvezően a nagyváradi delegáció azon felvetését, hogy az egykori ellenségek emlékét az olasz és a magyar szervezetek közösen ápolják, míg a polgármesterek sokkal nyitottabbnak mutatkoztak egy ilyenfajta együttműködésre. „Azt szeretnénk elérni, hogy a Nagyváradhoz köthető emlékhelyekre a mai nagyváradi közösség emléktáblái is kerüljenek” – fogalmazott az alpolgármesterasszony, aki főként azokat a kápolnákat emelte ki ebből a szempontból, amelyek körül temetők is vannak, és ahol így feltehetően magyar katonák is örök álmukat alusszák. Az emléktáblák kihelyezéséhez a nagyváradi önkormányzat engedélyét is meg kell szerezni, de Biró Rozália elmondása szerint ezek az emléktáblák nem pusztán az önkormányzat, vagy az egyesület emléktáblái lennének, hanem az egész nagyváradi közösségé.

Arra a kérdésre, hogy milyen stádiumban van a korábban már beharangozott, Nagyváradon felállítandó első világháborús emlékmű elkészítése és kihelyezése, Delorean Gyula azt válaszolta, hogy folyamatban van az eljárás. „Különböző pályázatokat nyújtottunk be, kész van az emlékmű a látványterve, már a helyét is megtaláltuk” – fejtette ki Delorean, hozzátéve, hogy az engedélyeztetésre még várni kell, és az emlékmű költségeit is össze kell még gyűjteni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!