Történelemportál

Visszakaphatja történelmi magyar nevét Beregszász

Rovatok: Tallózó

A két évtizede megtartott referendumon kifejezett elsöprő többségű népakarat végre valóra válhat: a Bereg-vidék jelenleg hivatalosan Berehovónak nevezett fővárosa visszakaphatja történelmi magyar nevét.

Beregszász

Megtartotta soros ülését a Beregszászi Városi Tanács, ahol új koalíció alakult. A Beregszászi Városi Tanácsban maradtak a BJUT, a Régiók Pártja, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselői. Több kérdés mellett a legfontosabb a város történelmi nevének a visszaadása volt.

A Bereg-vidék központját 1247 óta nevezik Beregszásznak, amit 1920-ig meg is őrzött a város. A trianoni békeszerződés után is tartotta magát néhány hónapig, mígnem a cseh hatalom mindennemű történelmi, etnikai vagy egyéb ok nélkül átnevezte a várost Berehovóra. 1945-ben ezt a nevet újra megerősítették. Így viselte a szovjet érában egészen 1990-ig. Október 30-án ülést tartottak, amelyen szavazásra bocsátották a város történelmi nevének a visszaállítását. Az ülés határozata értelmében a lakosság megkérdezésére 1990. november 25-én került sor.

90% a történelmi név mellett

A város 20 841 szavazóképes polgárából 13 842 fontosnak tartotta ezt a kérdést, 12 451 igen, 1001 nemleges és 384 érvénytelen szavazócédula mellett Beregszász történelmi nevének visszaállítását megszavazták. Az eredményt 1990. december 7-én a városi tanács 5. ülése elfogadta és megerősítette. Az ülés a következő határozattal zárult: 1. Berehovo városnak visszaadni történelmi nevét, Beregszászt. 2. A Népképviselők Berehovói Városi Tanácsát ezentúl a Népképviselők Beregszászi Városi Tanácsának nevezni. 3. Kérelmezni a Népképviselők Berehovói Járási Tanácsánál, hogy folyaŹmodjanak a Népképviselők Kárpátaljai Magyei Tanácsához Berehovo város történelmi nevének visszaadása kérdésében. Azóta eltelt húsz év, és a kormányváltás után újra terítékre került ez a fontos, és egyben fájó kérdés.

A megyei tanács és a parlament jóváhagyása is kell

„Az elmúlt időszakban is szó esett arról, hogy a Bereg-vidék központja újra a történelmi nevét viselje. Ám nem volt egyértelmű, hogyan foghatnánk hozzá a kérdés megoldásához, így kutakodni kezdtünk az archívumban, rátaláltunk az 1990-es anyagra, ami nagy hasznunkra vált — mondta Gajdos István. — Az elnökválasztásig szó sem eshetett arról, hogy újra napirendre tegyük Beregszász történelmi neve visszaállításának kérdését. De kedvező fordulat jött, így alkalmunk nyílt újra felvetni a számunkra oly fontos kérdést. A városi tanács jelen lévő képviselői pedig egyhangú igennel szavazták meg azt. Az elfogadott határozatot a Kárpátaljai Megyei Tanácshoz nyújtjuk be. És ha a megyei képviselők rábólintanak, a parlament elé visszük e határozatot” — tette hozzá Beregszász polgármestere. Remélhetően legfelsőbb szinten is jóváhagyják a Vérke-parti város által benyújtott kezdeményezést, és végre hivatalosan is Beregszász lesz Beregszász.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!