Történelemportál

Vaida-Voevodról magyarul a Román Akadémia kolozsvári intézetében

Rovatok: konferencia

Koszta István új könyve — Nem (csak) Erdély volt a tét — kései tudósítás a párizsi konferenciáról — volt az alkalom egy, a témakörbe illeszkedő konferencia megrendezésére a Román Akadémia kolozsvári George Bariţiu Történelmi Intézetében, szokatlan időpontban (pénteken 15 órakor) és kánikulai melegben. A népes részvétel viszont igazolja az osztatlan érdeklődést.

Alexandru Vaida-Voevod

A vendéglátó, az intézet jelenkori történeti kutató munkacsoportja irányítója, Lucian Nastasă-Kovács professzor volt, a védnök az intézet igazgatója, a román–magyar történeti munkabizottság társelnöke, Nicolae Edroiu adadémikus volt.

A konferencián és a könyvbemutatón (a könyvet dr. Stelian Mândrut főkutató ismertette) ott volt a kolozsvári tudományosság képviselte, közöttük dr. Pál-Antal Sándor akadémikus, levéltáros, történész, Sipos Gábor, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke, Csucsuja István professzor a Babeş–Bolyai Tudományegyetem történeti tanszékének professzora, Vekov Károly történész, kutató, Vasile Puscaş professzor, a román csatlakozási delegáció vezetője, az intézet vezető kutatói, fiatal magyar és román történészek, Csucsuja professzor doktori csoportjának tagjai.

A konferencia legérdekesebb előadását meghívottként magyar nyelven Szávay István magyar parlamenti képviselő, történész, politológus tartotta Alexandru Vaida-Voevod (Vajda Sándor) magyar parlamenti munkájáról. Kónya Hamar Sándor, korábban román parlamenti képviselő, író, szerkesztő Vaida-Voevod erdélyi magyar kapcsolatairól értekezett egy Demeter Bélát méltató előadásban, ugyancsak magyar nyelven. A Nem (csak) Erdély volt a tét című könyv osztatlan sikere egyértelmű tudományos elismerést jelzett a rangos intézmény rendezvényén, s ezt a jelentős médiarészvétel is tanúsítja.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!