Történelemportál

Új törvény: csak a múzeumok, az egyetemek és az Akadémia végezhetnek feltárást

Rovatok: Régészet

Régészeti feltárást a jövőben a területileg illetékes megyei múzeum — a fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum –, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, a régészeti tanszékkel rendelkező egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete végezhet.

Az Országgyűlés hétfőn 316 igen szavazattal, 47 ellenében fogadta el a fideszes L. Simon László által beterjesztett kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását. A javaslatot a kormánypárti frakciók mellett a Jobbik és az LMP is támogatta. A Ház arról is döntött, hogy a köztársasági elnöktől a törvény sürgős kihirdetését kéri.

ásatások Fenékpusztán (forrás: zalaihirlap.hu)

A törvény szerint — amely a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba — régészeti feltárást a jövőben a területileg illetékes megyei múzeum — a fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum –, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum, a régészeti tanszékkel rendelkező egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézete végezhet. Az ország területén lévő régészeti lelőhely komplex feltárására a Magyar Nemzeti Múzeumnak elsőbbsége van.

A területileg illetékes megyei múzeumok mellett — a megelőző feltárások esetén — a városi múzeumok is lehetőséget kapnak a feladatellátásban történő részvételre. A területileg illetékes megyei múzeum és a beruházó a megelőző feltárásra vonatkozóan írásbeli szerződést köt. A szerződésnek tartalmaznia kell a feltárás időtartamát és annak teljes költségét. A szerződés érvényességéhez a hatóság jóváhagyása szükséges. A feltárás engedélyezése egyben a szerződés jóváhagyását is jelenti.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!