Történelemportál

Szenzációs lelet a Partiumban: 800 éves freskókat találtak a templomban

Rovatok: Régészet

800 éves falfestmények kerültek elő a Bihar megyei Siter református templomának felújításakor. A restaurálás során megtalálták a régi templom ülőfülkéit és a szentélyt is.

— A templom legérdekesebb eleme a hajó délkeleti sarkában felépült cibórium, illetve annak maradványa — mondta Emődi Tamás műépítész. A cibórium olyan építmény, mely a ritka ereklyék védelmét szolgálták a középkorban. Ez a magyar nyelvterületen egyedinek számít.

— Alul egy ilyen drapériadísz, felül pedig egy regiszterben különböző szentek illetve mártírológiai ciklusok részletei láthatók, a XIII. századra datálhatjuk őket és ennélfolgva a környék és az egész Partium legkorábbi festett díszeit képezik — mutatott rá a lelet fontosságára a műépítész.

a siteri református templom

A síteri református templomot nyolc éve kezdték felújítani. A vastag vakolatréteg alól ekkor kezdett előbújni a középkor. A templomavató ünnepi istentiszteleten annak reményében vehette át a síteri gyülekezet 800 éves hajlékát, hogy idővel a falfestmények restaurálását is sikerül elvégezni.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!