Történelemportál

Szent István ünnepére átadhatják a Mátyás-szobrot

Rovatok: Műemlék

A restaurálási munkálatokat kivitelező Concefa Kft. alkalmazottjai jelenleg a régi talapzat bontásának utolsó fázisába érkeztek.

Érdekesség, hogy több, mint száz évvel ezelőtt a talapzat belsejét csak kőből és földből alkották meg, amely idővel a műemlékegyüttes hatalmas súlya alatt betonkeménnyé vált, és most csak légkalapáccsal lehet szétbontani. Sőt, a talapzat középső részét, a „magot” eredeti állapotában integrálják a kialakítandó építménybe.

Kolozsvar-Matyas

A leendő új talapzat alapja egy földbe süllyesztett betongyűrűt kap, ami a szerkezet stabilitását biztosítja. Ugyanakkor javában zajlik a már előkészített, beépítésre váró külső kőkockáknak sűrített levegővel és homokkal történő takarítása. Ily módon Mátyás király és lova új, de mégis patinás kőtéglákból álló talapzaton lesz látható. A Szabadság című erdélyi napilap információi szerint az átadási határidőt augusztus 20-ára módosították.

A szobor felújítását párját ritkító botránysorozat övezte. A szoborcsoport előzetes restaurálási terveit elkészítő Part of Art Alapítvány és Utilitas Kft. hónapokon át húzódó vitába keveredett a gyakorlati munkálatok elvégzésének jogát 2009. nyarán elnyerő nagyszebeni Concefa Kft-val. A koncepció kidolgozói úgy vélték, a Concefa-nak nincsenek értékelhető

elképzelései arra vonatkozóan, hol helyezzék el a műalkotást a felújítás alatt, illetve kétségbe vonták a cég technológiai és szakmai felkészültségét is. A szakemberek csak ősszel tudtak megállapodni a restaurálás pontos munkamenetében.

Legalább ekkora hullámokat vertek a felújítás anyagi fedezete körüli kérdőjelek. A magyar kormány 2009. júliusában vállalta, hogy állja a költségek felét. Az ennek megfelelő összeget azonnal át is utalták, ám a pénzből a munkálatokat végző cégek és mesteremberek nem sokat láttak. A kolozsvári önkormányzat és a román központi kormányszervek egymásra mutogattak. Végül kiderült: Bukarest már 2008. októberében a város rendelkezésére bocsátotta a restaurálás költségeinek rá eső részét – ám, mivel abban az évben már nem tudták felhasználni, 2009. elején szépen vissza is hívták a kérdéses összeget.

E finanszírozási gondok miatt idén májusban egy időre le is álltak a munkálatok. Az érintett felek végül rászánták magukat az egyeztetésre, így a felújítás júniustól akadálytalanul folyhat tovább, Szent Istán ünnepére végre régi fényében ragyoghat Fadrusz János remekműve.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!