Történelemportál

Románok ezrei ünneplik a magyarok feletti győzelmet

Rovatok: Tallózó

Hálaadási ünnepséget tartanak a havasnagyfalusi mócok az 1849-es ütközet helyszínén, ahol Avram Iancu hívei megütköztek a honvéd szabadcsapatokkal.

1849. július 5-én itt hunyt el Vasvári Pál, a Pilvax-kör egyik meghatározó alakja. Emlékét sokáig oszlop őrizte, ám az emlékmű hosszú ideje nyomtalanul eltűnt. A román–magyar összecsapás helyszíne évtizedek óta a román soviniszta rendezvények kedvelt központja, az idei megemlékezést a Kolozs Megyei Kulturális Központ is támogatja. Az idei ünnepségen tordai és gyulai hagyományőrző csoportok is fellépnek, tavaly a helyiek becslése szerint tízezer ember érkezett a győzelmi megemlékezésre a térségből, idén ennél is több vendéget várnak a szervezők.

Avram Iancu szobra Kolozsváron

Avram Iancu szobra Kolozsváron

1848 szeptembere után megindult a román csapatok felfegyverezése, amelynek célja az erdélyi magyar lakosság megfélemlítése volt. Október közepétől november közepéig tucatnyi katonailag védtelen magyar település lakosságát mészárolták le a felkelő románok. A népirtás vezetője Avram Iancu volt, akit soha nem vontak felelősségre tetteiért, ma két település is nevét viseli, valamint több helyen szobra is van Romániában.

A kommentelés átemenetileg kikapcsolva. Az eddigi hozzászólások megvannak, csak nem látszanak.
FIGYELEM! Elavult, nem támogatott böngésző! Töltsön le egy újat!